Πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,3 δισ. δολαρίων θα καταβάλει η Goldman Sachs στις ΗΠΑ για τις κατηγορίες σχετικά με την απόπειρα δωροδοκίας στο εξωτερικό, ωστόσο θα καταθέσει έφεση αναφορικά με το ρόλο της στην αφαίμαξη κεφαλαίων από το επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας.

Το ποσό αυτό είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί στην ιστορία των ΗΠΑ σε τράπεζα, με το ύψος της αποζημίωσης όλων των ποινών για την αμερικανική τράπεζα σε όλο τον κόσμο να ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια.

Η τράπεζα παραδέχτηκε το αδίκημα, όμως η μητρική της εταιρεία απέφυγε την καταδίκη σε μια συμφωνία γνωστή ως συμφωνία αναβαλλόμενης δίωξης. Αυτός η συμφωνία είναι μια νίκη για τη Goldman Sachs, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ο κίνδυνος απώλειας ορισμένων θεσμικών πελατών που δεν επιτρέπεται να συνεργάζονται με χρηματοοικονομικές εταιρείες με ποινικό μητρώο.

Βάσει του συμβιβασμού η τράπεζα της Wall Street θα διατηρήσει την υποχρέωση να συγκεντρώσει το ποσό των 6,5 δισ. δολαρίων για το fund 1MDB, χρήματα τα οποία οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν κλαπεί από άτομα που συνδέονται με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και μετατράπηκαν σε έργα τέχνης και ακίνητη περιουσία, ένα σούπερ γιοτ και χρηματοδότησαν την ταινία του Χόλιγουντ «The Wolf of Wall Street».

Πηγή Bloomberg

 

Share This