Νέες NAVTEX εκδίδει η Τουρκία για τα τέλη Οκτωβρίου, παρά τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Καλά κρατεί και η κόντρα με τις ΗΠΑ με αφορμή τις δοκιμές των ρωσικών πυραύλων S400 στην περιοχή της Σινώπης.

Την ώρα που οι έρευνες του τουρκικού σκάφους Ορούτς Ρείς στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν παραταθεί έως την 27η του μήνα, φουντώνει και ο πόλεμος των ΝAVTEX μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Παρά τη διαμεσολάβηση από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ και την ανακοίνωση ότι θα ακυρωθούν αμφότερα οι στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν εξαγγειλει Ελλάδα και Τουρκία για την 28η και την 29η Οκτωβρίου, επισήμως δεν έχουν αποσυρθεί μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, αν και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε το παρασκήνιο των συνομιλιών για την ακύρωση των ασκήσεων σε εθνικές εορτές των δύο χωρών, μόλις τρεις ώρες αργότερα η Τουρκία εξέδωσε τρείς νέες ΝAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε δικές της περιοχές δικαιοδοσίας την 27η, την 28η και την 29η του μήνα. Είναι μία κίνηση που ανεβάζει τον υδράργυρο, πριν ακόμη προλάβει να κατεβάσει στάθμη.

Νέα προειδοποίηση από ΗΠΑ

Ταυτόχρονά φαίνεται να επιδεινώνεται η κόντρα Άγκυρας-Ουάσιγκτον για τις δοκιμές των ρωσικών πυραύλων S 400 στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, που επιβεβαίωσε τη δοκιμή, είπε ότι δεν απασχολεί την Άγκυρα η στάση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου. “Καταδικάζουμε αυτές τις δοκιμές”, είπε, για να προσθέσει ότι “η χρήση του συστήματος θα βλάψει την αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Το πρωί του Σαββάτου ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν, Νουμάν Κουρτουλμούς, ανταπάντησε λέγοντας ότι για την αγορά των S 400 ευθύνονται οι ΗΠΑ, που δεν πούλησαν στην Τουρκία πυραύλους τύπου “Πατριοτ”. Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις επιλογές της στην εξωτερική πολιτική, όσο κι αν αυτές πυροδοτούν εντάσεις, ακόμη και με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Share This