H Βayer εξαγοράζει την Asklepios BioPharmaceutical Inc. αντί 4 δισ. δολ

Η Bayer AG συμφώνησε να εξαγοράσει την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Asklepios BioPharmaceutical Inc. έναντι τιμήματος μέχρι και 4 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας με την κίνηση αυτή το τμήμα φαρμακευτικών προϊόντων της, λίγο πριν από τη λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ορισμένων βασικών θεραπειών της.

Ο γερμανικός κολοσσός φαρμάκων και χημικών θα πληρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια προκαταβολή και θα ακολουθήσουν πληρωμές επιπλέον 2 δισ. δολαρίων για την AskBio, εταιρεία με έδρα την Βόρεια Καρολίνα που αναπτύσσει γονιδιακές θεραπείες για ασθένειες όπως το Parkinson και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο εταιρειών.

Η Bayer φιλοδοξεί να είναι μία από τις εταιρείες που πρωτοπορούν στον τομέα των θεραπειών με γονίδια και κύτταρα, καθώς τα σημερινά δυνατά της προϊόντα – το αραιωτικό αίματος Xarelto και το φάρμακο φροντίδας ματιών Eylea – θα χάσουν την προστασία των ευρεσιτεχνιών τα επόμενα χρόνια. Η Bayer είπε ότι δημιούργησε μια ειδική επιχειρηματική μονάδα για θεραπείες κυττάρων και γονιδίων, συγκεντρώνοντας έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BlueRock Therapeutics, την οποία η Bayer απέκτησε πέρυσι.

«Είναι μια τέλεια προσθήκη για εμάς, στον αναδυόμενο τομέα της κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Stefan Oelrich, επικεφαλής της φαρμακευτικής της Bayer.

Η AskBio ιδρύθηκε το 2001 και διαθέτει διάφορες μονάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης που κατασκευάζει εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από άλλες εταιρείες κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας, καθώς και τις δικές της πειραματικές θεραπείες.

Πηγή Bloomberg