Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μετά τον Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκονται πλέον και οι ΗΠΑ. Αφορμή η παρέμβαση στη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και η διαφωνία για τους ρωσικούς S-400.

Η σύγκρουση του προέδρου της Τουρκίας με τον Eμμανουέλ Μακρόν αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Ο Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο αποκάλεσε “ψυχοπαθή” τον πρόεδρο της Γαλλίας και παρά την εις απάντηση ανάκληση του Γάλλου πρέσβη το επανέλαβε την Κυριακή.

Όμως δεν περιορίστηκε σε αυτό. Χθες έστρεψε τα βέλη του και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή την παρέμβαση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και την αντίθεση στην ενεργοποίηση των ρωσικών S-400. “Με ποιον νομίζετε ότι έχετε να κάνετε” ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις παρότρυνε να ασκήσουν άμεσα ό,τι κυρώσεις σχεδιάζουν.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην αν. Μεσόγειο

Στο μεταξύ η κατάσταση παραμένει τεταμένη και στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη νέα NAVTEX, που φέρνει τις προσεχείς μέρες το Ορούτς Ρέις νότια της Ρόδου, η ένταση μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κλιμακώνεται με αμφότερες ανακοινώσεις.

Τελευταίος ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι χαρακτήρισε αβάσιμη την ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Εξωτερικών, που ανέφερε ότι οι ενέργειες του Οruc Reis είναι παράνομες.

Αλλά και στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, στη Συρία, δεν επικρατεί ηρεμία. Ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν και πάλι το Ιντλίμπ, περιοχή όπου παρά τις διαδοχικές συμφωνίες Άγκυρας-Μόσχας, οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι απόψεις διίστανται.

Επί του παρόντος η Άγκυρα φαίνεται να κρατά ανοιχτά μέτωπα σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος των συνόρων της, αν συνυπολογίσουμε και τους βομβαρδισμούς που έκανε η Τουρκική αεροπορία στο Βόρειο Ιράκ κατά του PKK.

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Share This