Σε άδεια άνευ αποδοχών θα στείλει τους αλλοδαπούς πιλότους η Turkish Airlines σε μία προσπάθεια να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στα οικονομικά της.

Τα παραπάνω αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο εταιρικά email των τουρκικών αερογραμμών.

Ο εθνικός αερομεταφορές της Τουρκίας έχει ήδη ενημερώσει, μέσω email, ορισμένα μέλη του πληρώματος σχετικά με την απόφασή του να τεθούν σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών από την 1η Νοεμβρίου. Στα εν λόγω email δεν αναφέρεται ο αριθμός των υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε άδεια.

Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται εάν το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά και Τούρκους υπαλλήλους της εταιρείας. Εκπρόσωπος της Turk Hava Yollari AO, όπως είναι επίσημα γνωστή η αεροπορική εταιρεία, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Η προσπάθεια επικοινωνίας με την Hava-Is, την ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν κατέστη δυνατή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται ότι η Hava-Is αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των 30.000 υπαλλήλων της αεροπορικής εταιρείας. Ενώ την είδηση μετέδωσε πρώτο την Τετάρτη το Airport Haber, ένα ειδησεογραφικό κλαδικό site.

Όπως όλοι οι αερομεταφορείς παγκοσμίως, η Turkish Airlines έχει πληγεί τόσο από το κλείσιμο των συνόρων όσο και από την πτώση στην ταξιδιωτική κίνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε απώλειες εσόδων ύψους 280 εκατ. δολ., με τον αριθμό των επιβατών να έχει μειωθεί φέτος, σχεδόν κατά τα δύο τρίτα.

Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες του κλάδου, ο αερομεταφορέας δεν προσέφυγε σε περικοπές θέσεων εργασίας ή σε υποβολή αιτήματος για κρατική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ζημιές. Προτίμησε να μειώσει τους μισθούς των πιλότων κατά το ήμισυ έως το 2021 και προχώρησε σε περικοπές μισθών για άλλους εργαζόμενους.

Η τελευταία απόφαση συνάδει με μια επίσημη πρόταση που διατυπώθηκε τον Αύγουστο, όταν οι αρμόδιες αρχές ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες τη γνώμη τους σχετικά με την απόλυση αλλοδαπών υπαλλήλων προτού προχωρήσουν σε απολύσεις ημεδαπών.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ilker Ayci είχε δηλώσει στις αρχές της πανδημίας ότι η αεροπορική εταιρεία θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, αλλά θα χρειαστούν κάποιες «θυσίες» στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν πτώση κατά 28% φέτος.

Πηγή Bloomberg

 

Share This