Μετά το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία της, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ διευρύνθηκε το τρίτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 33,1%, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό “ριμπάουντ” της αμερικανικής οικονομίας, καθώς έρχεται μετά τη “βουτιά” 31,4% που σημειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ ανάπτυξης που είχε καταγράψει η αμερικανική οικονομία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 16,7% το πρώτο τρίμηνο του 1950.

Η εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αναζωπύρωση της καταναλωτικής δραστηριότητας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ, καθώς και στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ισχυρή ήταν και η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, ενώ οι έρευνες μεταξύ των καταναλωτών και των στελεχών επιχειρήσεων καταδεικνύουν ότι η εμπιστοσύνη διατηρείται σε υψηλά επίπεδα παρά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Σημειώνεται πάντως, ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση από τον Φεβρουάριο, καθώς η ανάπτυξη μειώθηκε με ρυθμό 5% το πρώτο τρίμηνο ενώ ακολούθησε το -31,4% του δεύτερου τριμήνου.

Share This