Βεστάγκερ: Όχι στον περιορισμό της ισχύς των Big Tech κολοσσών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δύναμη να επιδιώξει μία πιθανή διάλυση των Big Tech κολοσσών σε μικρότερα κομμάτια, αλλά προς το παρόν δεν είναι το «σωστό πράγμα να πράξουμε», όπως δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η άποψη της Βεστάγκερ την έρχεται σε αντίθεση με αυτή του Επίτροπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν , ο οποίος πρόσφατα αναφέρθηκε ότι θα ήθελε να υπάρξει η επιλογή «διαρθρωτικού διαχωρισμού» των Big Tech κολοσσών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Όταν πρόκειται για τον διαμελισμό των εταιρειών, νομίζω ότι αυτό θα ήταν πράγματι εφικτό στην Ευρώπη, εάν είχαμε μια κατάσταση που θα το αντιμετώπιζε», δήλωσε η Βεστάγκερ σε απάντηση ερώτησης από τον Γερμανό αριστερό Ευρωβουλευτή Μάρτιν Σίρντεβαν.

«Αλλά μέχρι στιγμής, δεν είχαμε υποθέσεις ανταγωνισμού που θα να μας οδηγήσουν να σκεφτούμε ότι αυτή είναι η μόνη λύση και ήταν το σωστό να κάνουμε για αυτή την κατάσταση».

Η Επιτροπή έχει την εξουσία, όπως ορίζεται στο άρθρο 102 της Συνθήκης, να επιβάλλει μια σειρά διαρθωτικών μέτρων κατά επιχειρήσεων που έχουν καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εντολής διάλυσης μιας επιχείρησης σε μικρότερα τμήματα.

Ωστόσο, η Βεστάγκερ στο παρελθόν επέλεξε κυρίως να επιβάλει βαριά πρόστιμα ή να απαιτήσει αλλαγή στις επιχειρηματικές πρακτικές για ορισμένες εταιρείες που έχουν παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Τι ζητούν οι Big Tech από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει νέο νομικό πλαίσιο,το οποίο θα τους παράσχει προστασία από νομικές ευθύνες για την αφαίρεση κακόβουλου περιεχομένου στο διαδύκτιο.

Η θέσπιση ενός τέτοιου νομικού οπλοστασίου θα οδηγούσε σε «καλύτερη ποιότητα εποπτείας του περιεχομένου», ενθαρρύνοντας τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν κακόβουλο περιεχόμενο, και προστατεύοντας παράλληλα την ελεύθερη έκφραση, ανέφερε η Edima, η ένωση που εκπροσωπεί το Facebook, την TikTok, την Google και άλλες εταιρείες της Alphabet. Πρόθεση της ένωσης είναι να αποσταλεί το επίσημο αίτημα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ήτοι την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Το αίτημα έρχεται στην κατάλληλη χρονική στιγμή, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας μέτρων ψηφιακής πολιτικής με στόχο οι διαδικτυακές πλατφόρμες να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες τους. Ο στόχος είναι να περιοριστεί η διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου και παράνομων προϊόντων, όπως τα μη ασφαλή παιχνίδια.

Πλατφόρμες όπως το Facebook και το YouTube ελέγχονται στενά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επιδόσεις τους στον περιορισμό περιεχομένου που σχετίζεται με υποκίνηση βίας ή προπαγανδιστικού περιεχομένου ήταν μάλλον πενιχρές.

«Όλα τα μέλη αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και θέλουν να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του κακόβουλου περιεχομένου και παράνομης της δραστηριότητας στο διαδίκτυο», δήλωσε η Σιάντα Ελ Ραμλί, γενική διευθύντρια της Edima και πρόσθεσε «Η νομική προστασία της ΕΕ για τους παρόχους υπηρεσιών θα τους έδινε το περιθώριο να χρησιμοποιήσουν τους πόρους και την τεχνολογία τους με δημιουργικό τρόπο».

Οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν το ήδη υπάρχον νομικό οπλοστάσιο για τις εταιρείες διαδικτύου, οι οποίες παρέχουν προστασία στις πλατφόρμες αναφορικά με την ευθύνη τους για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες τους. Όταν οι πλατφόρμες «γνωρίζουν πραγματικά» την ύπαρξη παράνομου περιεχομένου, είναι υποχρεωμένες να ενεργήσουν γρήγορα για να το «κατεβάσουν».

Η πολυνομία και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι πρέπει να θεωρηθεί «πραγματική γνώση», περιόρισαν την ικανότητα των τεχνολογικών πλατφορμών να δράσουν προληπτικά για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακόβουλου περιεχομένου. Κατά συνέπεια, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες με τον νόμο, σημείωσε η Ελ Ραμλί.

Οι τεχνολογικές εταιρείες φοβούνται ότι με την εθελοντική κατάργηση περιεχομένου, με αλγόριθμους ή με άλλα συστήματα για τον εντοπισμό παραβάσεων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχουν «πραγματικές γνώσεις» και ότι, ως εκ τούτου, ευθύνονται για τη φιλοξενία των κακόβουλων αναρτήσεων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πάροχοι θα εξακολουθούν να είναι υπόλογοι για αδράνεια εφόσον λάβουν τεκμηριωμένη ειδοποίηση για συγκεκριμένη παρανομία, ανέφερε η ένωση.

Πηγή Bloomberg