Καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε η αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell, η οποία ενημέρωσε ότι υπάρχουν σχέδια αύξησης μερίσματος κατά 4%,

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο έως 5,1% σε 910,4 μονάδες, το μεγαλύτερο κέρδος από τον Αύγουστο. Μεγάλη πτώση στα κέρδη της κατέγραψε η Royal Dutch Shell PLC για το τελευταίο τρίμηνο, με την εταιρεία να ανακοινώνει ταυτόχρονα ότι θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 489 εκατ. δολ. για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 5,88 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα καθώς η υποχώρηση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η αδύναμη ζήτηση συνεχίζουν να πλήττουν τα αποτελέσματα του ομίλου.

Η Shell ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να μειώσει το καθαρό της χρέος στα 65 δισ. δολ. από 73,5 δισ. δολ. που ήταν στο κλείσιμο του τριμήνου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει να διανέμει το 20% με 30% των λειτουργικών ταμειακών ροών μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.

Για το γ’  τρίμηνο η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα 16,65 cents από 16 cents προηγουμένως.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος Μπεν βαν Μπέντεν δήλωσε «Το διοικητικό συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι μπορούμε να αυξήσουμε το μέρισμα με 4% φέτος και με παρόμοια ποσοστά τα επόμενα χρόνια, η Shell αποτελεί μια επενδυτική δύναμη».

H εταιρεία υπέστη γερό πλήγμα λόγω της χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα χαμηλότερα λειτουργικά λόγω της καλύτερης διαχείρισης του εμπορικού τμήματος.

Η Shell είχε έλαβε δραστικά μέτρα προκειμένου να παραμείνει «ελκυστική» στους επενδυτές.

Πηγή Bloomberg

 

 

Share This