Το καινούριο αεροδρόμιο του Βερολίνου ανοίγει τις πύλες του μετά από καθυστέρηση 8 ετών σε μία περίοδο όμως όπου ο κορωνοϊός έχει «παγώσει» τις αεροπορικές μετακινήσεις. Το νεόδμητο αεροδρόμιο με την ονομασία «Βίλι Μπραντ» τίθεται σε λειτουργία αυτήν την Κυριακή.

«Κανένας δεν θα κατασκεύαζε ένα καινούριο αεροδρόμιο τη δεδομένη στιγμή» δηλώνει γερμανός αναλυτής. «Αλλά ίσως αυτή είναι η ευκαιρία του αεροδρομίου ότι δίνεται η ευκαιρία στους υπεύθυνους να σιγουρευτούν πως όλα θα κυλήσουν ομαλά» υποστηρίζει.

Η ιστορία ωστόσο του αεροδρομίου έρχεται να αντικρούσει τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την ακρίβεια ακόμα και την τεχνογνωσία της Γερμανίας.

Η κατασκευή του αεροδρομίου είχε ήδη ξεκινήσει από το 2006 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Το κόστος του έργου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η προγραμματισμένη λειτουργία του αναβλήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα από τα προγραμματισμένα εγκαίνιά του.

Αρχικά, ανακοινώθηκε πως η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ζητήματα ασφαλείας τα οποία επρόκειτο να διορθωθούν στους επόμενους μήνες. Ωστόσο υπήρξαν πολλά εμπόδια τα οποία συνεχώς ανέβαλαν το άνοιγμα του αεροδρομίου τα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός αυτό στάθηκε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Το φιάσκο του συγκεκριμένου έργου είχε ως αποτέλεσμα και την παράιτηση του δημάρχου του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ γνωστός για την αναφορά του στην γερμανική πρωτεύουσα ως «Φτωχή αλλά σέξι»

Η πρωτεύουσα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, έχει ανάγκη από ένα καινούριο αεροδρόμιο, το οποίο να αντικατοπτρίζει το προφίλ του Βερολίνου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα πολυσύχναστο κέντρο με ανεπτυγμένη τεχνολογία και νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Εκτός από την πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της χώρας.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται 25 χλμ. βορειότερα από τη είσοδο του Βραδεμβούργου  και είναι σχεδιασμένο να υποδέχεται 40  εκατομμύρια ταξιδιώτες τον χρόνο.

Την Κυριακή, η Lufthansa και η  Easyjet θα εγκαινιάσουν το αεροδρόμιο με τις πρώτες πτήσεις ενώ όλες οι υπόλοιπες τακτικές πτήσεις θα ξεκινήσουν από την 1η Νοέμβρη.

Ο επικεφαλής του  έργου, Ενγκελμπερτ Ντάλραπ αναφέρει πως παραμένει αισιόδοξος για την πορεία του αεροδρομίου, ακόμη και σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: « Το συγκεκριμένο έργο υποδομής σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής. Είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε μία ασφαλή και μοντέρνα κατασκευή η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη για την πρωτεύουσα της καρδιάς της Ευρώπης ».

Πηγή Bloomberg

 

Share This