Νέου τύπου Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που υποκαθιστά και ενσωματώνει την Ειδική Αποζημίωση των 300-534 ευρώ και τα voucher που είχαν λάβει τον Απρίλιο, θα δοθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν αποκλειστεί από τους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος.

Παλαιοί και νέο δικαιούχοι, εκτιμάται πως θα μοιραστούν 900 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και άλλα 750 δισ. τον Δεκέμβριο. Για πρώτη φορά εντάσσονται και ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν καν ταμειακή μηχανή.

Η μεγάλη και ουσιώδης διαφορά όμως είναι ότι η νέα «Επιστρεπτέα 4 και 5» θα είναι «μισό – μισό» δάνεια και επιχορήγηση. Δηλαδή 500+500 ευρώ τον Νοέμβριο αν πλήττονται ατομικές επιχειρήσεις ή 1000+1.000 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κλείνουν με κρατική εντολή λόγω Κορωνοϊού. Και άλλα τόσα μπορεί να λάβουν και τον Δεκέμβριο με την Επιστρεπτέα 5.

Έτσι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή διευρύνεται σε ποσά, σε δικαιούχους και σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Οι όροι θα καθοριστούν με απόφαση τις ερχόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Ελ. επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως αν έχουν εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή ή όχι.
  • Προϋπόθεση είναι να προκύπτει ότι είχαν πτώση του τζίρου 20% και τζίρο 300 ευρώ κατ’ ελάχιστον, με βάση τα στοιχεία που δηλώνουν στην εφορία.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Ειδικά όμως για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα δοθεί τον Νοέμβριο, με την Επιστρεπτέα 4 θα λάβουν επίδομα και δάνειο ασχέτως αν είχαν πτώση του τζίρου τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Όπως όλα δείχνουν, το μέτρο θα αφορά έτσι όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες (και επιστήμονες, δικηγόρους, ιατρούς, ασφαλιστές, λογιστές, κλπ) τουλάχιστον σε “κόκκινες” περιοχές της Β Ζώνης Αυξημένου Κινδύνου.
  • Αποκτούν έτσι για πρώτη φορά δικαίωμα και νέες επιχειρήσεις, που άνοιξαν από τον Μάρτιο και μετά Αλλά ως τώρα αποκλείονταν γιατί δεν είχαν να παρουσιάσουν συγκριτικά στοιχεία με πέρυσι. Θα μετάσχουν και στην Επιστρεπτέα 4 και στην Επιστρεπτέα 5, αρκεί να έχουν έναν ελάχιστον τζίρο 300 ευρώ.
  • Στην Επιστρεπτέα 4 τον Νοέμβριο τα φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή) θα λάβουν όλοι ένα σταθερό πόσον, από 1.000 ευρώ ο καθένας. Από τα 1.000 ευρώ, τα 500 θεωρούνται επίδομα και δεν επιστρέφεται. Τα άλλα μισά θα είναι Επιστρεπτέα Προκαταβολή που θα επιστραφεί μετά από χρόνια στο Κράτος.
  • Όλες οι άλλες επιχειρήσεις, όπως και στους προηγούμενους κύκλους, θα λάβουν όσα προκύπτει ότι δικαιούνται βάσει του μαθηματικού τύπου, όπου συνυπολογίζονται η πτώση του τζίρου τους, οι εργαζόμενοι που απασχολούν, τυχόν άλλη ενίσχυση που ήδη έλαβαν κλπ. Ως ελάχιστο ποσόν χορήγησης ορίζονται τα 1.000 ευρώ και άνω (όχι σταθερό ποσό 1.000 ευρώ δηλαδή) σαν επίδομα και δάνειο εξ ημισείας Στην Επιστρεπτέα 4, ειδικά για όσες ατομικές επιχειρήσεις αναστέλλεται «δια νόμου» η λειτουργία τους, θα λάβουν 2.000 ευρώ αντί 1.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή, τα 1.000 ευρώ θα αποτελούν επίδομα, ενώ τα άλλα 1.000 προνομιακό δάνειο που θα το αποπληρώσουν μετά από χρόνια.
  • Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις (με υπαλλήλους κλπ) που κλείνουν με κρατική εντολή, οι αιτήσεις στο MyBusinessSupport θα γίνουν με βάση τον μαθηματικό τύπο και ελάχιστο ποσό χορήγησης (50% επίδομα και 50% δάνειο) τα 2.000 ευρώ και άνω. Δεν θα λάβουν δηλαδή ένα σταθερό ποσό αλλά αναλόγως των κριτηρίων, από 2.000 ευρώ και άνω ο καθένας.
  • Στην Επιστρεπτέα 5 που αναμένεται να «τρέξει» τον Δεκέμβριο ή αρχές Νοεμβρίου με ίδιους δικαιούχους. Αλλάζει μόνο ότι για ατομικές επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον σταθερό το ποσόν της οικονομικής ενισχύσεως, αλλά τα ποσά θα κλιμακώνονται έως 1.000 ή 2.000 ευρώ, αναλόγως εάν πλήττονται ή έκλεισαν «δια νόμου» αντιστοίχως.

Έτσι η Επιστρεπτέα 4 για τον Νοέμβριο διευρύνεται και αντί 600 εκατ. μηνιαίως, υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε 900 εκατ. ευρώ γιατί εντάσσονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η επιστρεπτέα 5 επίσης εκτιμάται θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ και θα φτάσει στα 750 εκατ. ευρώ.

Πηγή :eisodima.gr

Share This