Του Dan Alexander

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλούς πελάτες. Υπάρχουν εκείνοι που αγοράζουν φαγητό στον Πύργο του (Trump Tower), ξοδεύοντας 20 δολάρια για ένα μπέργκερ. Υπάρχουν άλλοι που μένουν στα δωμάτια ξενοδοχείων του, πληρώνοντας 475 δολάρια για ένα δωμάτιο. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που συμμετέχουν στα κλαμπ του Τραμπ, πληρώνοντας έως και 200.000 δολ. Οι πιο σημαντικοί, όμως, μέχρι στιγμής, είναι οι εταιρείες που νοικιάζουν εμπορικά ακίνητα στα κτίριά του.

Δεν πρόκειται για πολλές επιχειρήσεις, αλλά αυτές που είναι πληρώνουν μεγάλα ποσά. Στην πραγματικότητα, μόνο 25 επιχειρήσεις καταβάλλουν ετησίως 115 εκατ. δολ. σε ενοίκια. Αυτές οι πληρωμές αντιστοιχούν περίπου στο 20% των εσόδων του Τραμπ. Και από τη στιγμή που η ενοικίαση χώρων θεωρείται επιχείρηση υψηλού κέρδους, αυτά τα 115 εκατ. δολ. “μεταφράζονται” σε 65 εκατ. λειτουργικά κέρδη του επιχειρηματικού ομίλου του Αμερικανού προέδρου.

Οι Gucci και Nike είναι δύο τέτοιες επιχειρήσεις. Η πρώτη νοικιάζει χώρο στον Πύργο του Τραμπ στην Πέμπτη Λεωφόρο, ενώ η δεύτερη νοικιάζει έναν χώρο στην 57η Οδό. Σημαντικά έσοδα έχει λαμβάνειν και από την εκμετάλλευση του ουρανοξύστη στη 40 Wall Street, στο Κάτω Μανχάταν, όπου η Walgreens Boots Alliance πληρώνει ετήσιο ενοίκιο 3,8 εκατ. δολ.

Ο πρόεδρος δεν είναι υποχρεωμένος να ανακοινώνει ποιος ενοικάζει ακίνητα ή χώρους στα κτίριά του. Οι σχετικοί ομοσπονδιακοί νόμοι, που νομοθετήθηκαν πριν από την ανάληψη του προεδρικού αξιώματος από έναν δισεκατομμυριούχο, υποχρεώνουν τους πολιτικούς να αποκαλύπτουν ποιες εταιρείες, που έχουν στην ιδιοκτησία τους, τους πληρώνουν, αλλά όχι ποιοι πληρώνουν αυτές τις εταιρείες. Από τη στιγμή λοιπόν που ο Τραμπ κατέχει αυτά τα ακίνητα μέσα από εταιρείες-κελύφη, δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαλύψει τους χρηματοδότες του.

Ο Όμιλος Τραμπ δεν θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

Οι 25 εταιρείες και τα ενοίκια που καταβάλλουν ετησίως στον Τραμπ:

-Gucci, περίπου 22 εκατ. δολ.

-Equitable Holdings, περίπου 13 εκατ. δολ.

-Nike, περίπου 13 εκατ. δολ.

-Neuberger Berman, 9,6 εκατ. δολ.

-Bank of America, 6,5 εκατ. δολ.

-Cushman & Wakefield, περίπου 4,8 εκατ. δολ.

-Walgreens Boots Alliance, περίπου 3,8 εκατ. δολ.

-Venable, 3,7 εκατ. δολ.

-Morgan Stanley, 3,1 εκατ. δολ.

-Dodge & Cox, 2,9 εκατ. δολ.

-Kirkland & Ellis, 2,9 εκατ. δολ.

-UBS, 2,8 εκατ. δολ.

-Green Ivy Schools, 2,6 εκατ. δολ.

-Bryan Cave Leighton Paisner, 2,5 εκατ. δολ.

-Hachette Book Group, 2,5 εκατ. δολ.

-Linklaters, 2,4 εκατ. δολ.

-State Street Bank & Trust Company, 2,4 εκατ. δολ.

-Enterprise Parking Systems, 2,3 εκατ. δολ.

-Columbia University, 2,1 εκατ. δολ.

-Country-Wide Insurance Company, 2,1 εκατ. δολ.

-New York Sports Clubs, 2 εκατ. δολ.

-Fenwick & West, 1,9 εκατ. δολ.

-Goldman Sachs, 1,7 εκατ. δολ.

-Thornton Tomasetti, 1,6 εκατ. δολ.

-Hadassah, 1,6 εκατ. δολ.

Πηγή Forbes
Share This