Γιατί οι Βρετανοί αγοράζουν… ακίνητα εν μέσω πανδημίας

Το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος από το 2015 κατέγραψε η αγορά πώλησης ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος με μέσο όρο 227.825 στερλίνες, κατέγραψε η Nationwide Building Society σε μία έκθεση της, η οποία δημοσιεύτηκε μία ημέρα αφότου η Τράπεζας της Αγγλίας δημοσιοποίησε τις εγκρίσεις των στεγαστικών δανείων, οι οποίες ήταν οι υψηλότερες που καταγράφηκαν τα τελευταία 13 χρόνια.

Μόνο τον Οκτώβριο, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 0,8% καθώς οι μειώσεις φόρων αύξησαν τη ζήτηση μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και κατ’ επέκταση του lockdown με τις τιμές να έχουν σκαρφαλώσει στο 3,5% τους τελευταίους τρεις μήνες, το μεγαλύτερο κέρδος από το 2009.

Ωστόσο, αυτή η «πρόοδος» έρχεται σε αντιδιαστολή με άλλους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του Covid-19.

Εν αναμονή των νέων περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, η Lloyds Bank δήλωσε πρόσφατα πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κλονιστεί, γι’ αυτό και συρρικνώθηκε σημαντικά από τον Μάιο.

Η εντυπωσιακή άνοδος στην αγορά κατοικίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει έναν φόρο επί των αγορών κατοικιών μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί πως λόγω της πανδημίας υπάρχει αυξημένη επιθυμία αγοράς μεγαλύτερων κατοικιών, καθώς οι άνθρωποι εργάζονται πιο συχνά από το σπίτι.

Πηγή Bloomberg

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.