Αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες ενός δεύτερου lockdown είναι οι λιανοπωλητές, μετά τη διαταγή της βρετανικής κυβέρνησης να ανασταλεί η λειτουργία όλων των καταστημάτων στην επικράτεια, όπου δεν πωλούν απαραίτητα αγαθά για τέσσερις εβδομάδες, ακριβώς λίγο πριν από την έναρξη της πιο κερδοφόρας περιόδου για το εμπόριο.

Ήδη αρκετοί καταστηματάρχες προσπαθούσαν να ανακάμψουν οικονομικά από τις συνέπειες του πρώτου lockdown την περασμένη άνοιξη και προετοίμαζαν το έδαφος, γεμίζοντας τις αποθήκες τους για την καθιερωμένη Black Friday, προάγγελο των εορταστικών αγορών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο lockdown που θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τρίτης θα μπορούσε να αποδειχθεί «θανατηφόρο» για ορισμένες επιχειρήσεις, ειδικά εάν επεκταθεί μετά το πέρας των τεσσάρων εβδομάδων, όπως πρότεινε ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου, Μάικλ Γκόουβ.

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν εκ νέου lockdown φοβούμενοι τις επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο μοιάζει να είναι πολύ πιο επιθετικό από το πρώτο. Οι έμποροι λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω της ενθουσιώδους ανταπόκρισης των καταναλωτών στις αγορές μέσω διαδικτύου, οι οποίες συνέβαλαν στην κατάρρευση της εταιρείας BHS και την πώληση άλλων, όπως η House of Fraser.

Η Associated British Foods, ιδιοκτήτης της αλυσίδας Primark, δήλωσε ότι οι νέοι περιορισμοί στην Ευρώπη θα επηρεάσουν το 57% του λιανεμπορίου. Η εταιρεία αναμένεται να έχει απώλειες αξίας 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι μετοχές της AB Foods σημείωσαν απώλειες της τάξης του 4%, καθώς δεν διαθέτουν κατάστημα ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο των πολυκαταστημάτων John Lewis, Μαρκ Πράις, τα νέα μέτρα θα έχουν «τεράστιο αντίκτυπο», καθώς το 80% των κερδών για τους λιανοπωλητές που δεν πωλούν τρόφιμα βλέπουν αύξηση των κερδών τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, συνήθως από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη, επιταχύνουν τη διαδικτυακή «παρουσία» πολλών καταστημάτων λιανικού εμπορίου τα οποία προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες πωλήσεων από τα φυσικά τους καταστήματα.

Η New West End Company, μια ένωση που αποτελείται από περισσότερες από 600 επιχειρήσεις λιανικής και αναψυχής στο Λονδίνο, προειδοποίησε ότι 2 δισ. λίρες θα μπορούσαν να χαθούν ως αποτέλεσμα του τελευταίου lockdown. Αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την περιοχή West End -αποτελεί το ψυχαγωγικό κομμάτι της πόλης- όπου τα κέρδη μειώθηκαν στα δύο τρίτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ο μήνας Νοέμβριος σηματοδοτεί συνήθως την έναρξη των χρυσών οκτώ εβδομάδων που οδηγούν στα Χριστούγεννα, μια περίοδο που βλέπει τις επιχειρήσεις της West End να εξασφαλίζουν το ένα τρίτο των συνολικών ετήσιων πωλήσεών τους», δήλωσε ο Τζέις Ταϊρέλ, επικεφαλής του ομίλου.

«Ωστόσο, με τα προβλεπόμενα έσοδα να μειώνονται σημαντικά σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος, οι λιανοπωλητές της West End αντιμετωπίζουν καταστροφικές αποφάσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους χωρίς περαιτέρω κυβερνητική υποστήριξη».

Το μεγαλύτερο ερώτημα των εμπόρων είναι εάν το προγραμματισμένο lockdown θα συμβάλλει στην αναχαίτιση του κορωνοϊού, ώστε να είναι σε θέση τα καταστήματα να ανοίξουν ξανά πριν από τα Χριστούγεννα.

Πηγή Βloomberg

 

Share This