Οι χρήστες των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρακολούθησαν την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ σαστισμένοι και με διάθεση χλευασμού, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραπονέθηκε για “μεγάλη απάτη σε βάρος του έθνους μας” και έσπευσε να κηρύξει τη νίκη του πριν καταμετρηθούν εκατομμύρια ακόμα ψήφοι.

“Είτε κερδίσει είτε χάσει, η τελική του αποστολή είναι να καταστρέψει την εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας”, έγραψε σήμερα χρήστης της κινεζικής πλατφόρμας Weibo που μοιάζει με το Twitter.

“Ας αφήσουμε τον Τραμπ να επανεκλεγεί και να οδηγήσει τις ΗΠΑ στον κατήφορο”, έγραψε άλλος χρήστης, ενώ ένας τρίτος παρομοίασε την πρόωρη δήλωση νίκης με το διεκδικεί κάποιος το βραβείο σε ένα παιχνίδι mahjong πριν ολοκληρωθεί ο γύρος.

Η ηγεσία της Κίνας, που κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιλέγεται μέσω μια αδιαφανούς διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι στο χειρότερό τους σημείο εδώ και δεκαετίες αναφορικά με διαμάχες που αφορούν από την τεχνολογία και το εμπόριο έως το Χονγκ Κονγκ και τον κορονοϊό, και η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει μπαράζ κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης συχνά εφιστούν την προσοχή στις αρνητικές ειδήσεων στις ΗΠΑ και ενόψει των χθεσινών εκλογών έδειξαν εικόνες από καταστήματα που είχαν οχυρωθεί εν αναμονή βίαιων επεισοδίων λόγω των εκλογών.

“Αυτού του είδους η αναταραχή είναι συνήθως μια επιπλοκή των εκλογών σε φτωχές χώρες, αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν ότι ίσως προκύψει στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι σε παρακμή”, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Χου Σιτζίν, αρχισυντάκτης της Global Times, της εθνικιστικής ταμπλόιντ που εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε περιπαικτικά στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις που είχαν προβλέψει ισχυρότερες επιδόσεις από τον Τζο Μπλάιντεν.

Ένα δημοφιλές meme που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τον εκλογικό χάρτη στο σχήμα της Κίνας, βαμμένο κόκκινο για να δείξει ότι ο Τραμπ είχε 270 έδρες εκλεκτόρων. Πολλοί εξ αυτών που αναδημοσίευσαν την εικόνα πιστεύουν ότι μια νίκη του Τραμπ θα σημάνει το χάος για τις ΗΠΑ –προς όφελος της Κίνας.

Το Πεκίνο δεν έχει εκφράσει την προτίμησή του για κάποιον υποψήφιο. “Οι αμερικανικές εκλογές είναι μια εγχώρια διαδικασία. Η Κίνα δεν έχει καμία θέση σε αυτό”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Share This