Γενικά lockdown στη Γαλλία ή τη Γερμανία, μερικά lockdown όπως στην Πορτογαλία, νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως στην Ιταλία: οι ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν η μια μετά την άλλη νέους περιορισμούς αντιμέτωπες μ’ έναν ιό που δεν σταματά να διαδίδεται.
Η επιδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο. Οι ΗΠΑ, που αναμένουν αγωνιωδώς τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, έχουν τους περισσότερους νεκρούς (περισσότερους από 231.000).
Όμως η Ευρώπη είναι η περιφέρεια όπου ο ιός διαδίδεται ταχύτερα: περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί εκεί, τα μισά από τα οποία κατανέμονται ανάμεσα στη Ρωσία, η οποία κατέγραψε σήμερα νέα ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Ιταλία, η οποία φέρει ακόμη το τραύμα από το πρώτο κύμα της άνοιξης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε τη νύκτα ένα διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται από αύριο, Πέμπτη, σε όλη την εθνική επικράτεια απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η κυκλοφορία θα απαγορεύεται από τις 22:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 05:00 το πρωί, και η απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.
Τα λύκεια θα παραμείνουν κλειστά και τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει επίσης να κλείσουν το σαββατοκύριακο.
Οι 20 περιφέρειες της Ιταλίας θα διαιρεθούν σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες ανάλογα με τη σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης και θα εφαρμόζονται σ’ αυτές μέτρα περισσότερο ή λιγότερο περιοριστικά.
Πρώτη χώρα που επλήγη στην Ευρώπη από την επιδημία της Covid-19 τον Φεβρουάριο, η Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερους από 39.000 θανάτους για περισσότερα από 750.000 κρούσματα.

– Οι αγγλικές παμπ ερημώνουν –
Μετά τη Γαλλία, όπου ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 συνεχίζει να αυξάνεται με τους 430 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, το βράδυ, η Γερμανία και επίσης το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να μπουν αύριο, Πέμπτη, σε lockdown.
Οι αγγλικές παμπ, επίκεντρο της κοινωνικής ζωής, σερβίρουν σήμερα τις τελευταίες μπύρες πριν κλείσουν για τουλάχιστον έναν μήνα.
Στην πολύ ζωντανή λονδρέζικη συνοικία του Σόχο, ο Τζο Κάραν, ιδιοκτήτης της παμπ The Queen’s Head, αναρωτιέται τι θα απογίνει η επιχείρησή του.
«Θα το πληρώνουμε αυτό για χρόνια. Αυτό το κλείσιμο θα μας κοστίσει χιλιάδες (στερλίνες) επιπλέον, επιπλέον των χιλιάδων που έχουν  ήδη χαθεί», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν δεν κρατιέσαι παρά από μια κλωστή, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τι θα σημάνει αυτό».
Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, τα μη απαραίτητα καταστήματα στην Αγγλία θα κλείσουν, ενώ τα εστιατόρια, οι παμπ και τα καφέ δεν θα μπορούν να προτείνουν παρά μόνο κατ’ οίκον παράδοση ή παραλαβή από το κατάστημα. Τα σχολεία παραμένουν ωστόσο ανοιχτά στη χώρα, η οποία έχει τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη, καθώς έχει καταγράψει σχεδόν 47.000 νεκρούς.
Στην Πορτογαλία, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας εισήλθε σήμερα σε νέο lockdown, πιο ελαφρύ απ’ ό,τι αυτό της άνοιξης, αλλά η κυβέρνηση μπορεί σύντομα να λάβει αυστηρότερα μέτρα.
Το νέο lockdown αφορά περίπου το 70% ενός πληθυσμού περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων και θα παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Η τηλεργασία είναι πλέον υποχρεωτική, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, τα οποία οφείλουν πάντως να κλείνουν νωρίτερα.

– Η φινλανδική εξαίρεση –
Αλλού στην Ευρώπη, η Ολλανδία σκλήρυνε τους περιορισμούς, κλείνοντας για δύο εβδομάδες τα μουσεία, τους κινηματογράφους, τους ζωολογικούς κήπους, τα σεξ-κλαμπ και άλλους χώρους που υποδέχονται κοινό.
Η Αυστρία, όπου μια ισλαμιστική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ζει πλέον με νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται το πολύ σε δύο νοικοκυριά.
Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επέβαλε την επιστροφή στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που του επιτρέπει να κυβερνά με διατάγματα, εκφράζοντας φόβους για κορεσμό των νοσοκομείων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί στη χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Πέτερ Σιγιάρτο βρέθηκε θετικός στην Covid-19.
Η Τουρκία επιβάλλει πλέον στα εστιατόριά της, τους πολιτιστικούς χώρους και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν πριν από τις 22:00.
Η Ρωσία κατέγραψε από την πλευρά της σήμερα 19.768 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 398 θανάτους, σπάζοντας ρεκόρ τα οποία είχε καταγράψει πριν από μερικές ημέρες.
Όμως οι αρχές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν πως δεν προβλέπουν μείζονα μέτρα εγκλεισμού στη χώρα, η οποία έχει καταγράψει 1.693.454 κρούσματα και 29.217 θανάτους από την αρχή της επιδημίας.
Και τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τα μέτρα τους, προκαλώντας μερικές φορές τον θυμό των πληθυσμών, η Φινλανδία καταγράφει μια εντελώς διαφορετική τάση: το ποσοστό των μολύνσεων μειώνεται και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ευρέως τους περιορισμούς.

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης επιστρέφει το lockdown

Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν επαναφέρει αυστηρούς περιορισμούς, ζητώντας από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός από ειδικούς λόγους.

Γαλλία: Αφού επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στις πλέον πληγείσες περιοχές ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 30 Οκτωβρίου την επιστροφή του lockdown, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον ως την 1η Δεκεμβρίου. Αντίθετα με την άνοιξη, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και επιτρέπονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.

Αγγλία: Το lockdown επιστρέφει στην Αγγλία από αύριο Πέμπτη και για τέσσερις εβδομάδες το λιγότερο. Καφέ και εστιατόρια κλείνουν και επιτρέπεται μόνο η διανομή και τα πακέτα. Σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν ανοικτά.

Ιρλανδία: Ήταν η πρώτη χώρα που επανέφερε το lockdown στις 22 Οκτωβρίου και για έξι εβδομάδες με την ελπίδα «να μπορέσει να γιορτάσει σωστά τα Χριστούγεννα». Τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Ουαλία: Οι Ουαλοί ακολούθησαν το παράδειγμα των Ιρλανδών στις 23 Οκτωβρίου με ένα lockdown που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες. Στο σχολείο εξακολουθούν να πηγαίνουν τα παιδιά του δημοτικού και κάποιων τάξεων του γυμνασίου.

Σύσταση για παραμονή στο σπίτι

Σε άλλες χώρες οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, χωρίς όμως να έχουν επιβάλει lockdown.

Γερμανία: Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν έχει σταματήσει να καλεί τους συμπατριώτες του να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Η σύσταση αυτή συνοδεύεται από τη Δευτέρα με κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ, των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων όπως και των χώρων διασκέδασης. Όχι όμως των μαγαζιών.

Πορτογαλία: Από σήμερα 7,1 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας, το 70% του συνολικού πληθυσμού, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους στο όνομα «του καθήκοντός τους ως πολίτες», με εξαίρεση για να πάνε στην εργασία τους, στο σχολείο ή να κάνουν ψώνια.

Ελβετία: Οι κάτοικοι του καντονίου της Γενεύης καλούνται να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Η οικονομική ζωή έχει περιοριστεί σημαντικά με το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων, αλλά τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε χθες Τρίτη το κλείσιμο μουσείων, κινηματογράφων, ζωολογικών κήπων και άλλων χώρων που δέχονται κοινό για διάστημα δύο εβδομάδων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Πιο διαδεδομένο στην Ευρώπη είναι το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Ισπανία: Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 ως τις 06:00, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.

Ιταλία: Από τις 22 Οκτωβρίου οι πλέον πληγείσες περιοχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, με το ωράριο να διαφέρει ανά επαρχία. Εξετάζεται η επιβολή εθνικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Βέλγιο: Οι αρχές κάνουν λόγο για «lockdown», αλλά στη χώρα δεν ισχύουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα από τα μεσάνυκτα ως τις 05:00 το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία ήδη από τις 19 Οκτωβρίου (στις Βρυξέλλες από τις 22:00). Από τη Δευτέρα έχουν κλείσει όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα και η τηλεργασία έχει επεκταθεί όπου είναι δυνατό.

Τσεχία: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 05:00 ισχύει στη χώρα από τις 28 Οκτωβρίου. Τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00 και δεν ανοίγουν τις Κυριακές. Οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν την τηλεργασία.

Αυστρία: Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από χθες Τρίτη από τις 20:00 ως τις 06:00. Μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι έχουν κλείσει και έχουν ακυρωθεί γάμοι, γιορτές γενεθλίων και χριστουγεννιάτικες αγορές.

Σλοβακία: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 ως τις 05:00 ισχύει από τις 24 Οκτωβρίου.

Σλοβενία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 20 Οκτωβρίου μεταξύ 21:00 και 06:00.

Λουξεμβούργο: Απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 23 Οκτωβρίου μεταξύ 23:00 και 06:00.

Κόσοβο: Απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει για τους άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους από τις 06:00 ως τις 10:00 το πρωί και από τις 16:00 ως τις 19:00 το απόγευμα.

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες Τρίτη το κλείσιμο εστιατορίων, χώρων λατρείας, ενώ τα περισσότερα καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν πριν τις 22:00

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

Share This