Ευρωζώνη: Μειώθηκαν οι πωλήσεις λιανικής τον Σεπτέμβριο

05.11.20

Μειώθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, παρέχοντας ένα νέο σημάδι ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί, καθώς τα νέα κρούσματα του κορονοϊού έχουν αυξηθεί.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι όγκοι των πωλήσεων λιανικής ήταν 2% χαμηλότερα από ό,τι τον Αύγουστο, που αποτελεί μεγαλύτερη πτώση από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ωστόσο, οι πωλήσεις παρέμειναν υψηλότερες από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν από την πανδημία και την εισαγωγή lockdowns.

Η ισχύς των πωλήσεων λιανικής τους τελευταίους μήνες αντανακλά το μέγεθος της στήριξης που δίνεται από κυβερνήσεις σε νοικοκυριά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου όπου οι ευκαιρίες για εργασία έχουν μειωθεί.

Τα νοικοκυριά επίσης φαίνεται να έχουν αλλάξει μέρος των δαπανών που συνήθως θα πήγαιναν σε υπηρεσίες όπως μπαρ, εστιατόρια και ψυχαγωγία σε αγαθά, και ιδιαίτερα διαρκή.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 2,2%, ενώ οι δαπάνες σε καταστήματα ηλεκτρονικών αγαθών και επίπλων, ήταν 10% υψηλότερες.

Ωστόσο, η πτώση του Σεπτεμβρίου στις πωλήσεις, υποδηλώνει ότι αυτές οι δαπάνες μπορεί να έχουν φτάσει στο όριό τους, ενώ οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την περίοδο στα οικονομικά τους, μιας παρατεταμένης περιόδου shutdowns.

Σχετικά Άρθρα

Ασσυμετρίες στην μετακύλιση των τιμών διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον κλάδο πετρελαιοειδών

Ασσυμετρίες στην μετακύλιση των τιμών διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον κλάδο πετρελαιοειδών

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνει για τρεις μήνες ο κλάδος των πετρελαιοειδών, καθώς η χαρτογράφησή του, δείχνει ασυμμετρίες στην μετακύλιση των τιμών και στα τρία στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης (διύλιση, εμπορία, λιανική διάθεση) στην...

Ποια μέτρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αλιέων;

Ποια μέτρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αλιέων;

«Με σχέδιο εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 519,64 εκατ. ευρώ. Η...

Αυτό θα είναι το ωράριο των καταστημάτων κατά την διάρκεια των εορτών

Αυτό θα είναι το ωράριο των καταστημάτων κατά την διάρκεια των εορτών

Κατά τη διάρκεια των εορτών τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοικτά τις καθημερινές από τις 9:00 έως τις 21:00 μμ όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Επίσης, τα Σάββατα θα είναι...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This