Ράλι στο ρούβλι – Επιστροφή των επενδυτών στα assets με ρίσκο

Προς το υψηλότερο επίπεδο εδώ και μια εβδομάδα κατευθύνεται το ρούβλι, καθώς η ρωσική αγορά επιστρέφει από μια επίσημη αργία, την ώρα που ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου και αυξάνεται η όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο ρίσκο.

Η πιθανότητα για μια νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές και η πιθανότητα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ασκούσαν επί σειρά μηνών πιέσεις στο ρούβλι, ωστόσο κάποιοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι τα γεωπολιτικά ρίσκα έχουν εν πολλοίς αποτιμηθεί.

Το αργό, που αποτελεί και το βασικότερο εξαγώγιμο προϊόν για τη Ρωσία, ενισχύθηκε την Τετάρτη πάνω από τα 40 δολ/βαρέλι.

«Η πιθανότητα για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι απίθανο να έχουν αλλάξει», αναφέρει ο οικονομολόγος της ING Bank Ντμίτρι Ντόλγκιν στη Μόσχα. «Τα ρωσικά assets παραμένουν υποτιμημένα».

Το ρούβλι ήταν ένας από τους μεγάλους κερδισμένους στις αναδυόμενες αγορές την Πέμπτη, με άνοδο 1,6%στα 78,0525 δολάρια, ενώ η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,17% σε χαμηλό εβδομάδας.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.