Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και οι πραγματικοί μισθοί υποχώρησαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποδηλώνουν ότι η υποτονική εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά οποιαδήποτε ανάκαμψη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Υποδηλώνουν ακόμη ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αρχές στην εξισορρόπηση της ανάγκης να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας και να αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν 10,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 10,7%.

Ωστόσο, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 3,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι τα νοικοκυριά σταδιακά προσαρμόζονται στη ζωή με την πανδημία.

“Οι δαπάνες στις υπηρεσίες ανέκαμψαν τον Σεπτέμβριο καθώς οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν συνηθίσει τον κορονοϊό”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Dai-ichi life Research Institute.

“Αναμένουμε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν σταδιακά, αν και αποτελεί κίνδυνο μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων”, τόνισε.

Οι δαπάνες στις υπηρεσίες συνέχισαν να υποχωρούν, αν και ο ρυθμός πτώσης επιβραδύνθηκε από τον Αύγουστο για κάποιους τομείς όπως τα ταξίδια και τις τέλη μεταφοράς.

Επίσης, οι πραγματικοί μισθοί -ένδειξη για την αγοραστική ισχύ των νοικοκυριών- μειώθηκαν κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι συνολικοί μισθοί και τα επιδόματα υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν το κόστος για να αντιμετωπίσουν το πλήγμα στα κέρδη από τον κορονοϊό.

 

Share This