Υψηλότερα από το 2016 εκτοξεύθηκαν τον περασμένο μήνα οι τιμές ακινήτων στη Μ. Βρετανία, με τις μέσες τιμές των κατοικιών να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον πλέον προφανή: οι νέοι περιορισμοί λόγω της πανδημικής κρίσης.

Οι μέσες τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σε μέσο όρο ρεκόρ 250.457 λιρών (329.000 δολ.), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η στεγαστική τράπεζα Halifax.  Μόνο τον Οκτώβριο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Η αγορά ακινήτων αψηφά τη γενικότερη οικονομική ύφεση που εντείνεται από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, καθώς οι κάτοικοι της πόλης φάνηκαν να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα. Η κυβέρνηση ενισχύει επίσης τη ζήτηση με μια προσωρινή φορολογική ελάφρυνση στην αγορά κατοικιών και υπόσχεται πιο γενναιόδωρα δάνεια για νέους αγοραστές.

Στο πλαίσιο του νέου lockdown που τέθηκε σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα, επιτρέπονται ακόμη οι επισκέψεις των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στα ακίνητα και οι κτηματομεσίτες εξακολουθούν να δουλεύουν.

Ωστόσο, η άνθηση μπορεί να είναι σύντομη. Η αύξηση της ανεργίας και το νέο lockdown θα δυσχεράνει την πραγματοποίηση συναλλαγών. Η Τράπεζα της Αγγλίας επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την Πέμπτη, καθώς μείωσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This