Οι “ανέμελες” ευρωπαϊκές τράπεζες εν όψει lockdown και η ανάγκη επαγρύπνησης

Nov 6, 2020

Της Elisa Martinuzzi

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν και πάλι το πλεονέκτημα να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά.

Κατά τη διάρκεια του βάναυσου πρώτου εξαμήνου του 2020, ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα σημείωσαν απώλειες εν μέσω αυξανόμενων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Τώρα έχουν ενθαρρυνθεί από μια ανάκαμψη κερδών στο τρίτο τρίμηνο.

Οι περισσότεροι τραπεζίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου ακούγονται σίγουροι ότι οι χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας είναι πλέον πίσω τους, παρά το νέο κύμα lockdown. Απαιτείται άμεσα μια δόση προσοχής και επαγρύπνησης.

Έχοντας την επιθυμία να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν εκ νεου να χορηγούν μερίσματα και να ενισχύουν τις αμοιβές των traders, οι τράπεζες της Ευρώπης ενδέχεται να υποτιμούν συνειδητά τον πιθανό αντίκτυπο της οικονομικής συρρίκνωσης και μια συνεχιζόμενη συμπίεση στα περιθώρια κέρδους.

Για μια πιο απογοητευτική αξιολόγηση του κλάδου, μπορεί κανείς να κοιτάξει προς την κατεύθυνση της γερμανικής Commerzbank, η οποία έχει λιγότερη έκθεση στην αναπτυσσόμενη δραστηριότητα του trading σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και αναμένεται να κλείσει με ζημίες για το τρέχον έτος.

Η κατήφεια στη γερμανική τράπεζα έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με τις ομόλογές της, συμπεριλαμβανομένων των Intesa Sanpaolo και UniCredit της Ιταλίας.

Η Intesa διατηρεί τον στόχο για τα κέρδη της το 2021 και προβλέπει καθαρά κέρδη τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022, περίπου κατά ένα τέταρτο περισσότερα σε σχέση με το τι προβλέπουν οι αναλυτές.

Ομοίως, η UniCredit επαναβεβαίωσε τον στόχο της για κέρδη τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο χρόνο, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Η τράπεζα πρόκειται να καταγράψει κέρδη περίπου 800 εκατ. ευρώ φέτος.

Η διόλου ασφαλής “βεβαιότητα” για το 2021
Αυτή η βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί το 2021 είναι αμφισβητήσιμη.

Οι τράπεζες επωφελήθηκαν από την αύξηση των εσόδων από συναλλαγές φέτος – ακόμη και η γαλλική Societe Generale, η οποία περιορίζει τη δραστηριότητα του βραχίονα κινητών αξιών της, βελτίωσε τόσο το trading χρέους όσο και τα έσοδα από μετοχές το τρίτο τρίμηνο. Ποιος γνωρίζει ωστόσο εάν οι συνθήκες της αγοράς θα παραμείνουν τόσο ευνοϊκά ευμετάβλητες;

Εάν τα εμπορικά κέρδη – “προφυλακτήρας” μειωθούν το επόμενο έτος, οι τράπεζες θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένες σε μια μείωση των κερδών τους από το κομμάτι των δανείων.

Η UniCredit σημείωσε πτώση εσόδων κατά 7,8% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ακόμη και συμπεριλαμβανομένης της “φλέβας χρυσού” των εσόδων από το trading. Στοιχηματίζει ότι μπορεί να επιτύχει ξανά 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρών κερδών από τόκους το επόμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των δανείων, καθώς οι οικονομίες θα ανακάμπτουν.

Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει πόσο βαθιά “σημάδια” θα αφήσουν τα νέα lockdown. Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η Ευρωζώνη κινείται προς ύφεση διψήφιου ποσοστού στο τέταρτο τρίμηνο.

Κλειδί για την αισιοδοξία των Ευρωπαίων τραπεζιτών είναι ότι – αφού έβαλαν στην άκρη περισσότερα από 69 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους – το μεγαλύτερο μέρος των προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια είναι πια πίσω τους.

Σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με νέους λογιστικούς κανόνες, οι τράπεζες έπρεπε να αναλάβουν προληπτική δράση για δάνεια τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να “κοκκινίσουν”. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες σχετικά με μια οικονομία που θα “ρημάζει” λόγω πανδημίας για τους επόμενους μήνες.

Το μέλλον είναι άδηλο
Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Jean Pierre Mustier, σημειώνει ότι τα πράγματα φαίνονται καλύτερα σχετικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι αναστολές πληρωμών με τη στήριξη του κράτους μόλις που αρχίζουν να εκπνέουν. Κάτι τέτοιο καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το ποιοι πελάτες θα συνεχίσουν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους.

Η Commerzbank είναι πιο επιφυλακτική στην κρίση της: “Η ραγδαία εξελισσόμενη φύση της πανδημίας του κορονοϊού σημαίνει ότι η μορφή και ο αντίκτυπος των μέτρων αντιμετώπισής της” θα πρέπει “να παρακολουθείται στενά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες”. Υποστηρίζει, δε, ότι οι προβλέψεις έναντι δανείων ενδέχεται να διαμορφωθούν υψηλότερα του στόχου του 1,5 δισ. ευρώ για το 2020.

Ίσως η Commerzbank, εν μέσω μιας γεμάτης αναταράξεις αλλαγής στη διοίκησή της, δάνειζε τους λάθος πελάτες, καθιστάμενη μια μοναδική περίπτωση/εξαίρεση. Ωστόσο, το “σοβαρό αλλά εύλογο σενάριο” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπολογίζει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ αυτή τη φορά, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προηγούμενες κρίσεις της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Η ΕΚΤ θα το έχει υπ’ όψιν της όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσπαθούν να την πείσουν να επιτρέψει την επανεκκίνηση των πληρωμών σε μετόχους τον επόμενο μήνα.

Η αισιοδοξία των τραπεζών δεν αποτελεί κανενός είδους εγγύηση.

Πηγή Bloomberg

 

Σχετικά Άρθρα

Κοινωνικό Κομμωτήριο: 85 εθελοντές κομμωτές χάρισαν φροντίδα σε περισσότερους από 700 πολίτες, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Κοινωνικό Κομμωτήριο: 85 εθελοντές κομμωτές χάρισαν φροντίδα σε περισσότερους από 700 πολίτες, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Κομμωτηρίου Δήμου Αθηναίων και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), με την ευγενική υποστήριξη του Κλάδου Επαγγελματικών Προϊόντων L’Oréal Hellas (L’Oréal Professional...

Αυξημένη σύνταξη θα λάβουν 900.000 συνταξιούχοι

Αυξημένη σύνταξη θα λάβουν 900.000 συνταξιούχοι λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις 21 με 23 Δεκεμβρίου . Η κατάργηση θα δώσει ετήσια αύξηση στις αποδοχές τους  έως τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Επί της ουσίας θα απαλλαγούν από την...

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Στην ολομέλεια εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο "Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας", μετά την κατά πλειοψηφία, ψήφιση του από την αρμόδια...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Comments

Share This