Τα πιο ενθαρρυντικά νέα μέχρι στιγμής από το μέτωπο της “μάχης” κατά του κορονοϊού έρχονται από το “στρατόπεδο” του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech. Ειδικότερα, το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας που αναπτύσσουν από κοινού οι δύο εταιρείες αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Μετά από έναν αγώνα δρόμου 8 μηνών, από τότε που ξέσπασε η χειρότερη πανδημία του αιώνα, τα προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο στις δύο εταιρείες να ζητήσουν άδεια διάθεσης του εμβολίου για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον βέβαια αποδειχθεί επίσης ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια ενδιάμεση ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε 94 συμμετέχοντες. Η δομική θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα για 164 περιπτώσεις. Εάν τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του δεν αλλάξουν και εφόσον η μελέτη που διεξάγει η Pfizer δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές (τα σχετικά στοιχεία αναμένονται σε μια εβδομάδα περίπου), ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο κόσμος έχει πλέον στα χέρια του ένα κρίσιμης σημασίας “όπλο” για την αντιμετώπιση της πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

“Πρόκειται πιθανότατα για το καλύτερο νέο που θα μπορούσε να υπάρξει για τον κόσμο, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και εν γένει για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Pfizer, αρμόδιος για τις κλινικές έρευνες και την ανάπτυξη εμβολίων, William Gruber, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από αυτά που περίμενε η εταιρεία.

Δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων αναμενόταν κάπου μεταξύ 60%-70%, το γεγονός ότι αποδεικνύεται αποτελεσματικό “περισσότερο από 90% είναι εξαιρετικό”, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin.

Νίκη της επιστήμης
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, τα νέα αυτά “δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί”. “Εν τέλει, πρόκειται πραγματικά για μια νίκη της επιστήμη”, πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, πάντως, οι λεπτομέρειες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περιορισμένες. Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν έχει γίνει γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε κρίσιμες υποομάδες ασθενών, όπως οι ηλικιωμένοι. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της νόσους, καθώς κανείς από τους συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο δεν νοσούσε σοβαρά, σύμφωνα με τον Gruber της Pfizer.

Σε κάθε περίπτωση, τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την πρώτη δοκιμή μεγάλης κλίμακας κρίνονται θετικά και για άλλα υποψήφια εμβόλια, ιδιαίτερα για το εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με τις Pfizer και BioNTech.

Όπως αποκάλυψε ο Sahin, τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε η ανασκόπηση των στοιχείων από την κλινική μελέτη που διεξάγεται στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ συνεργάζονται με την BioNTech για “περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας”.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η επιτροπή παρακολούθησης των δεδομένων της κλινικής δοκιμής δεν έχει εντοπίσει ανησυχητικές ενδείξης για την ασφάλεια του εμβολίου, ανέφεραν οι Pfizer και BioNTech.

Share This