Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε έκτακτη έγκριση για τη θεραπεία κατά του κορονοϊού της αμερικανικής εταιρείας φαρμάκων Eli Lilly. Η θεραπεία μάλιστα δοκιμάστηκε στον Chris Christie, τον πρώην διοικητή του Νιού Τζέρσεϊ, όταν μολύνθηκε από τον κορονοϊο.

Η έγκριση, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, αφορά για την χρήση της θεραπείας μόνο σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί προσφάτως από τον ιό, και η FDA τόνισε πως δεν θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που νοσηλεύονται.

Η θεραπεία εγκρίθηκε για ανθρώπους 12 ετών και άνω που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά ή να νοσηλευτούν εξαιτίας του κορονοϊού.

Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους που είναι άνω των 65 και παχύσαρκοι, τόνισε η FDA, μια ομάδα ανθρώπων που οι αρχικές έρευνες έχουν δείξει πως μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά από τη θεραπεία.

Η Eli Lily δήλωσε ότι αυτή η θεραπεία με την ονομασίαα bamlanivimab, θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που κάποιος θα βρεθεί θετικός στον ιό, και μέσα σε 10 ημέρες από την ανάπτυξη συμπτωμάτων.

“Είναι μια μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ιατρική -δείχνει τι είναι δυνατό”, ανέφερε ο Dr Daniel M. Skovronsky, ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Eli Lilly.

Η εταιρεία και οι συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δήλωσε, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα νέο φάρμακο, να το παρασκευάσουν, να το δοκιμάσουν σε κλινικές δοκιμές και να λάβουν έγκριση για τη χρήση του σε μόλις επτά μήνες.

Τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε έρθει σε συμφωνία 375 εκατ. δολαρίων για την πώληση 300.000 δόσεων της θεραπείας στην αμερικανική κυβέρνηση. Η Eli Lilly δήλωσε ότι θα ξεκινούσε να στέλνει τη θεραπεία αμέσως στην AmerisourceBergen, ένας εθνικός διανομέας, που θα το διανείμει για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η έγκριση στην Eli Lilly εγείρει άμεσα ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα αποκτήσει πρόσβαση στις θεραπείες, οι οποίες πρέπει να εγχυθούν σε κλινική ή νοσοκομείο.

Η εταιρεία δήλωσε πως αναμένει να έχει αρκετές ώστε να χρησιμοποιηθούν σε 1 εκατ. ανθρώπους μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, δεν θα υπάρχουν αρκετές για να καταπολεμήσουν έναν ιό που μολύνει κατά μέσο όρο, περισσότερους από 116.000 ανθρώπους ημερησίως στις ΗΠΑ.

Share This