Των Mark Gilbert και Marcus Ashworth

Δεν υπάρχει τίποτε που να μοιάζει με μια μικρή “αποδυνάμωση” του δολαρίου όταν θέλει κανείς να μιλήσει για “σημάδι” ότι traders και επενδυτές έχουν ανανεωμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών είχαν ήδη ανάψει “πράσινο” ακόμη και πριν από την ανακοίνωση σχετικά με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της Pfizer.

Και το ευρώ, μαζί με τα περισσότερα άλλα νομίσματα, καταγράφει ανοδικές τάσεις έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ από τη στιγμή που έγινε σαφές ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι πλέον εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ας μην συγχέουμε ωστόσο τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος με οποιαδήποτε απώλεια της δεσπόζουσας θέσης του δολαρίου στον κόσμο των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών.

Η νίκη Μπάιντεν δίνει “φτερά” στο ευρώ, αλλά το δολάριο παραμένει “βασιλιάς”
Η “αναρρίχηση” του ευρώ σε υψηλά διετίας έναντι του δολαρίου
Στην πραγματικότητα, ένα ασθενέστερο δολάριο αποτελεί πολύ καλά νέα για τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών εξαγωγέων (αν και μπορεί να γίνει μια εξαίρεση για το γεν της Ιαπωνίας, το οποίο πλησιάζει υπερβολικά το επίπεδο των 100 γεν ανά δολάριο, δημιουργώντας ορισμένα ζητήματα στην κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας).

Τα βλέμματα πλέον σε ΕΚΤ και Fed
Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του, οι χρηματοοικονομικές αγορές στρέφουν την προσοχή τους στις επερχόμενες κινήσεις από πλευράς κεντρικών τραπεζών.

Καθώς το ευρώ πλησιάζει σε υψηλά διετίας έναντι του δολαρίου, η αγορά αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φοβάται ότι ένα υπερβολικά ισχυρό ευρώ θα πνίξει την οποιαδήποτε υποφώσκουσα ανάκαμψη που θα είχε ως όχημα τις εξαγωγές, παρά για την Federal Reserve, η οποία ακολουθεί μια πολιτική καλοπροαίρετης “αμέλειας” όσον αφορά την πορεία του νομίσματός που εκδίδει.

Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση/δήλωση της ΕΚΤ υπογραμμίζονταν οι “εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία” στην αρχική πρόταση, στην πρώτη φορά που έχει δοθεί τέτοια σημασία στις κινήσεις των νομισμάτων.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα μπορούσε να καταστήσει σαφέστερο στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ το ότι θα υπάρξει σημαντική αναπροσαρμογή της σειράς νομισματικών εργαλείων της Τράπεζας, οπότε μπορεί κανείς να περιμένει “σοκ και δέος” στο διοικητικό συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου.

Οι προσδοκίες των οικονομολόγων περιλαμβάνουν πρόσθετη ποσοτική χαλάρωση ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ (600 δισ. δολ.), ενώ λιγότερο βέβαιο είναι το επιτόκιο καταθέσεων αναφοράς των μείον 50 μονάδων βάσης να μειωθεί περαιτέρω.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Philip Lane, δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων είναι κάτι που πρέπει να διατηρηθεί στη “φαρέτρα” της ΕΚΤ εάν η δύναμη του ευρώ αρχίσει να θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προοπτικές είτε του πληθωρισμού είτε της ανάπτυξης.

Θα υπάρξει επίσης μια σειρά από άλλα μέτρα χαλάρωσης που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού – ένα σημείο που τονίστηκε από το ιδιαίτερα επιδραστικό μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Isabel Schnabel, σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την “αποτίμηση του παρελθόντος και την πορεία προς το μέλλον” σχετικά με τις αντιδράσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στην κρίση του Covid.

Ένα δεύτερο τμήμα έκδοσης ομολόγων από το πρόγραμμα υποστήριξης θέσεων εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης SURE αυτή την εβδομάδα θα υπογραμμίσει τη δημοσιονομική απάντηση της Ευρωζώνης στην πανδημία. Έχει σημειωθεί επίσης πρόοδος στην πορεία επίσημης έγκρισης των όρων δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Το κλειδί για την ΕΚΤ είναι να διατηρήσει την εντύπωση ότι υπάρχει πάντα περισσότερη δύναμη πυρός εκ μέρους της, σε περίπτωση που αυτή καταστεί αναγκαία.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται επίσης να δείξει κινητικότητα στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, ειδικά εάν δεν έχει υπάρξει μέχρι τότε κάποια έγκριση πακέτοy δημοσιονομικής τόνωσης από το Κογκρέσο. Οι ομιλίες του προέδρου της Fed, Jerome Powell, είναι ανεπιφύλακτα dovish, ενώ ο ισολογισμός της Fed έχει αυξηθεί κατά περίπου ένα τέταρτο του τρισεκατομμυρίου δολ. από τον Ιούλιο, οπότε η δράση υποστηρίζει τη ρητορική.

Η κυριαρχία του δολαρίου δεν απειλείται
Εκείνο που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι οι τρέχουσες “περιστροφές” της αγοράς δεν απειλούν να μειώσουν τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα επιλογής ανά τον κόσμο.

Στις διεθνείς πληρωμές, το νόμισμα των ΗΠΑ συνεχίζει να κυριαρχεί. Εξαιρουμένων των συναλλαγών εντός της Ευρωζώνης, το αμερικανικό νόμισμα διατηρεί μερίδιο αγοράς άνω του 42%, σε σύγκριση με το 37% του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Εταιρεία Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοοικονομικών Τηλεπικοινωνιών, η οποία χειρίζεται διασυνοριακά μηνύματα πληρωμών για περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 200 χώρες.

Opinion
Η κυριαρχία του δολαρίου
Ενώ η χρήση του ευρώ έχει αυξηθεί μετρίως – με το μερίδιο 37% των παγκόσμιων πληρωμών τον Σεπτέμβριο να συγκρίνεται με το 36,6% τον ίδιο μήνα του 2018 – αυτά τα περιορισμένα κέρδη έχουν επιτευχθεί εις βάρος του ιαπωνικού γεν και της βρετανικής λίρας – στερλίνας και όχι του αμερικανικού νομίσματος.

Ακόμα και αν συμπεριληφθούν οι διασυνοριακές συναλλαγές μεταξύ χωρών του ευρώ, το δολάριο εξακολουθεί να ξεπερνά το ευρώ με 38,45% των διεθνών πληρωμών παγκοσμίως επί του παρόντος, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια και σε σύγκριση με το αντίστοιχο 36,3% του ευρώ.

Όσον αφορά δε τη χρηματοδότηση του εμπορίου, το δολάριο είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς, με μερίδιο σχεδόν 87% σε σύγκριση με μόλις 6,5% του ευρώ, με την κατάσταση να έχει αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με το σημείο που καθένα τους βρισκόταν πριν από δύο χρόνια.

Όπως είχαμε υποστηρίξει τον Ιούλιο, οι φήμες για κατάρρευση του δολαρίου αποδεικνύονται εξαιρετικά υπερβολικές.

Αμφότερες οι κεντρικές τράπεζες μάλλον θα το προτιμούσαν – εάν μπορούσαν – να εφαρμόσουν τις αντίστοιχες νομισματικές πολιτικές τους χωρίς να γέρνουν τη συναλλαγματική ισοτιμία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Υπάρχουν όμως πολλά “κινούμενα μέρη” και σίγουρα πάρα πολλοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν ακόμη στην ΕΚΤ να “χαλαρώσει”. Έτσι, ενώ η νίκη του Μπάιντεν θα χαιρετιστεί αναμφίβολα από την Ευρώπη, ένα “ράλι” του ευρώ εκτός ορίων θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρνητικά υπερβολική δόση ενός γενικά θετικού φαινομένου.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This