Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2019 σκαρφάλωσε η τουρκική λίρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την παραίτηση Αλμπαϊράκ το Σαββατοκύριακο και την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ, αυξάνεται η φημολογία ότι αναμένεται σύντομα αύξηση των επιτοκίων.

Το νόμισμα που είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών φέτος, κέρδισε έως και 4,1% έναντι του δολαρίου, ωθώντας τον σχετικό δείκτη εκτός του εύρους υπερπώλησης για πρώτη φορά από τις 26 Οκτωβρίου.
Ο δείκτης μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης οδεύει προς τα υψηλότερα κέρδη από τον περασμένο Αύγουστο.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2020, μια πτώση που επιταχύνθηκε από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα απέφυγε να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

«Οι αλλαγές στο μάνατζμεντ σηματοδοτούν ότι η υποτίμηση της λίρας ήταν πέραν των ορίων αντοχής», αναφέρει ο Ονούρ Ιλγκέν, της MUFG Bank Turkey. «Φαίνεται ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας με κάθε κόστος. Οι αγορές εμπιστεύονται τον νέο κεντρικό τραπεζίτη, άρα υπάρχει η πεποίθηση ότι με αυτόν η νομισματική πολιτική και η επικοινωνία θα βελτιωθούν».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Μια καρατόμηση και μια παραίτηση φέρνουν το απόλυτο χάος στο καθεστώς Ερντογάν

Η λίρα ενισχύθηκε κατά 2,2% έναντι του δολαρίου στις 11πμ. Στην Κωνσταντινούπολη. Ο Borsa Istanbul 100 ενισχυόταν νωρίτερα κατά 2%, διανύοντας την έκτη μέρα κερδών.

«Οι αγορές δίνουν στους νέους φορείς χάραξης πολιτικής το πλεονέκτημα της αμφιβολίας μετά τα τελευταία χρόνια που ήταν εξαιρετικά απογοητευτικά], αναφέρει ο Εμρε Ακακμακ, σύμβουλος χαρτοφυλακίου της East Capital στο Ντουμπάι. «Ωστόσο, ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι αισθητικές αλλαγές δεν θα είναι ευπρόσδεκτες».

Η ξαφνική αντικατάσταση του Ουισάλ από τον Νάτσι Ακμπάλ είναι αμφίβολο αν θα αντισταθμίσει τις απώλειες της λίρας εκτός κι αν η νομισματική πολιτική κάνει μια πιο επιθετική στροφή. Ο πληθωρισμός είναι σε διψήφια ποσοστά, η χώρα έχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα.

Η επόμενη συνεδρίαση για τα επιτόκια θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, όπως είπε ο Αγκμπάλ στις πρώτες του δηλώσεις, η τρέχουσα κατάσταση και οι προσδοκίες θα αναθεωρηθούν και οι εξελίξεις, θα παρακολουθούνται στενά. Και συμπλήρωσε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα ληφθούν όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία και οι τελικές

Αν και ελπίζουν σε πιο ορθόδοξες πολιτικές, κάποιοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

«Φοβάμαι ότι η θετική αντίδραση θα είναι βραχυπρόθεσμη», αναφέρει ο Ουλριχ Λιούχτμαν, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Commerzbank.

«Ερμηνεύω την απομάκρυνση του Ουισάλ και ιδιαίτερα την αντικατάστασή του ως κίνηση για μεγαλύτερη επιρροή του Τούρκου Προέδρου στην κεντρική τράπεζα. Αυτό δεν μπορεί να τελειώσει θετικά για τη λίρα, όσο δεν τελειώνει αυτό το μη συμβατικό πείραμα νομισματικής πολιτικής που διεξάγει η Τουρκία εδώ και 3 χρόνια ».

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι απίθανο ότι θα ευνοήσει τη λίρα. Υπάρχει ανησυχία ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα επιδεινωθούν. Επίσης, η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Πηγή Bloomberg

 

Share This