του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων

Στη σημερινή πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» , η κα Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε:

“Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών και υπολογίζουμε τα στοιχεία των εργαζομένων που έχουν μπει σε αναστολή από τον Μάιο μέχρι σήμερα. Μετά την καταμέτρηση των στοιχείων, εξετάζουμε την συμπλήρωση του Δώρου Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού συν τις ασφαλιστικές εισφορές”

Παράδειγμα Δώρου με αναλογία στα 534€

Έστω εργαζόμενος ο οποίος αμείβεται με 1000€ καθαρές αποδοχές, ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο, Ιούνιο ενώ ξαναμπήκε σε αναστολή τον Νοέμβριο με πιθανότητα να παραμείνει και τον Δεκέμβριο. Άρα ο εργαζόμενος θα είναι 4 μήνες σε αναστολή από το σύνολο των 8 μηνών (ΜΑΙ έως ΔΕΚ) που προσμετρούνται για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων.

ΔΧ Εργοδότη: 4/8 Χ 1000€ Χ 1,04166 = 520€

ΔΧ Αναστολής: 4/8 Χ 534€ = 267€

Σύνολο Δώρου = 787€ αντί για 1041€ = > Απώλεια ~25%

Παράδειγμα Δώρου με υπολογισμό επί του ονομαστικού μισθού

Σε αυτή την περίπτωση το Δώρο θα καταβληθεί στο ολόκληρο δηλαδή στα 1041€

Ας ελπίσουμε ότι η τελική απόφαση που θα παρθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι δίκαιη για το σύνολο των εργαζομένων όπως άλλωστε συνέβη και με το Δώρο Πάσχα παρότι βέβαια σε εκείνη την περίπτωση υπήρξε η ετεροχρονισμένη πληρωμή από τους εργοδότες και η πολύ καθυστερημένη καταβολή από το κράτος στους εργοδότες.

Δείτε το video με όσα είπε η κα Στρατινάκη:

 

Share This