του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων 

Επειδή πολλά ακούγονται για το μείζον θέμα της καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων  θα προσπαθήσουμε στις επόμενες γραμμές να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ωστόσο πριν γίνει αυτό, οφείλουμε να αξιολογήσουμε την προτεινόμενη λύση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:

Η διαφορά με το Δώρο Πάσχα και η σημαντική απώλεια χρημάτων

Στο Δώρο Πάσχα, το κράτος κάλυψε το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου μέχρι τον ονομαστικό μισθό.

Παράδειγμα Δώρου Πάσχα

Δηλαδή αν κάποιος με 1000€ μισθό ήταν σε αναστολή 1 μήνα (Απρίλιος), έλαβε απ τον εργοδότη τα ? του Δώρου Πάσχα (περίπου μισός μισθός), δηλαδή 375€ και άλλα 125€ από το κράτος, τα οποία εισέπραξε απ τον εργοδότη και στη συνέχεια αυτός τα έλαβε απο το κράτος με σημαντική καθυστέρηση περίπου 3ων μηνών.

Παράδειγμα Δώρου Χριστουγέννων

Με βάση τις εξαγγελίες, πλέον το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί με βάση τα 534€ και όχι τον ονομαστικό μισθό. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν κάποιος εργαζόμενος με 1000€ μισθό είναι σε αναστολή όλο το διάστημα από Μάιο έως Δεκέμβριο, θα λάβει ως δώρο περίπου 550€ (δηλαδή 534€ συν προσαύξηση 0,4166) και επί της ουσίας θα έχει μια απώλεια περίπου 45%. Αν όμως πρόκειται για έναν εργαζόμενο μερικής απασχόλησης ο οποίος λαμβάνει μισθό μικρότερο των 534€, αυτός θα είναι ευνοημένος καθώς θα λάβει ως δώρο περισσότερα χρήματα

Η συγκεκριμένη λύση, για οποιονδήποτε λόγο κι αν προτείνεται (π.χ. κρατικά αποθέματα), είναι άδικη σε σχέση με ότι έγινε το Πάσχα. Και ναι μπορεί να είναι ευνοϊκή για μικρή μερίδα εργαζομένων (μερική απασχόληση), ωστόσο δημιουργεί σημαντική απώλεια χρημάτων για τον μέσο μηνιαίο μισθό που υπάρχει στην Ελλάδα και είναι γύρω στα 1.000€

Ο χρόνος και ο τρόπος πληρωμής του Δώρου Χριστουγέννων

Ο χρόνος πληρωμής

Στο θέμα αυτό, μόνο το τελευταίο 48ωρο έχουν ακουστεί διαφορετικές απόψεις και είναι απαραίτητο να εκδοθεί η ΚΥΑ ή η εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει τα δεδομένα.

  • Αρχικά ακούστηκε ότι θα πληρωθεί απ τον εργοδότη όπως το Δώρο Πάσχα (δηλαδή ετεροχρονισμένα) και μετά θα υπάρξει η πληρωμή του κράτους στον εργοδότη
  • Στη συνέχεια ακούστηκε ότι η αναλογία για το δώρο αναστολής θα δοθεί από το κράτος μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου
  • Σήμερα με από επίσημα χείλη κυβερνητικού στελέχους ακούσαμε ότι τελικά το Δώρο που αφορά το διάστημα αναστολής θα πληρωθεί από τον εργοδότη μαζί με τον υπόλοιπο δώρο έως τις 21 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα υπάρξει η κρατική επιδότηση προς τον εργοδότη.

Η παράλειψη που προβληματίζει

Εδώ βέβαια υπάρχει μια προφανής παράλειψη. Αν τελικά επιλεγεί να πληρωθεί το δώρο αναστολής απ τον εργοδότη, θα έπρεπε να γνωρίζουν οι «ειδικοί» ότι εδώ έχουμε μια τελείως διαφορετική διαδικασία από αυτήν του Πάσχα. Διότι τότε υπολογίστηκαν κανονικά και οι εισφορές αλλά και ο φόρος. Με βάση τα όσα ισχύουν για τα 534€, αυτά είναι χωρίς κρατήσεις και προσαυξήσεις. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να έχουμε μια τέτοια διαφορετική προσέγγιση; Και αν θεωρήσουμε ότι στην τεχνολογία τα πάντα είναι εφικτά, θεωρούμε αναγκαίο να εκδοθούν άμεσα ξεκάθαρες οδηγίες για να μην τρέχουν και πάλι οι λογιστές την τελευταία στιγμή και οδηγηθούμε στην παράταση της παράτασης.

Συνοψίζουμε λοιπόν τα θέματα που χρίζουν άμεσης ερμηνείας:

  • Θα έχει ασφαλιστικές εισφορές ;
  • Θα έχει φορολογικές κρατήσεις ;
  • Θα υπολογιστεί προσαύξηση του 0,4166 ;
  • Θα εμφανιστεί στην ΑΠΔ και στην Προσωρινή ΦΜΥ (μηνιαίες βεβαιώσεις αποδοχών)

Ο τρόπος πληρωμής

Πριν εξηγήσουμε με παραδείγματα, τον τρόπο πληρωμής, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τι ορίζει ο νόμο που ερμηνεύει τον τρόπο πληρωμής του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα αναστολής

Σύμφωνα με τον νόμο 4722/2020 και το άρθρο 22

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104), δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ΄ αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση.

Τι σημαίνει πρακτικά όλο αυτό:

  • Το ποσό αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι τα 534€ παρότι μόνο για τον Νοέμβριο (προς το παρόν) θα δοθούν 800€

Εδώ όμως δημιουργούντα σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού που θα ορίσει το κράτος για το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή. Διότι αν τελικά ισχύει η απόφαση 19040/1981 θα έχουμε πολύ αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης καθώς ο υπολογισμός του δώρου θα γίνει με βάση τις πραγματικές ημέρες ασφάλισης οι οποίες είναι μειωμένες και όχι όλο το ημερολογιακό διάστημα της αναστολής.

Share This