Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις e- αποδείξεις για φέτος

 Έως το τέλος του Δεκεμβρίου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με “ηλεκτρονικό” χρήμα προκειμένου να μην πληρώσουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 22% του ποσού που δεν έχουν συλλέξει με κάρτες.

Λέων Μπαζιωτόπουλος Φοροτεχνικός BA, MA, DBA

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων για το πλαστικό χρήμα τα εξής:

1).: Ποιες αποδείξεις υπολογίζονται: Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις των φορολογουμένων που «μετράνε» στην Εφορία είναι οι εξής: -διατροφή, -ένδυση – υπόδηση, -είδη νοικοκυριού, -λογαριασμοί κινητού και σταθερού, -ξενοδοχεία, -καφέ, εστιατόρια – εκπαίδευση, -στέγαση (εξαιρούνται τα ενοίκια), -μεταφορές (εξαιρούνται τα τέλη κυκλοφορίας και η αγορά Ι.Χ.) 2).: Τα ζευγάρια που υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις Εάν για παράδειγμα, ο σύζυγος καλύπτει το όριο δαπανών με κάρτα, αλλά δεν το έχει καλύψει η σύζυγος τότε μπορούν να ανταλλάξουν αποδείξεις. Αν όμως υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση τότε η σύζυγος θα πληρώσει πρόστιμο, αφού μόλις υποβάλει τη φορολογική της δήλωση δεν θα μπορεί να ανταλλάξει καμία απόδειξη με το σύζυγό της.

3).: Η απαλλαγή Από την υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων απαλλάσσονται συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Αναλυτικά: -Όσοι είναι πάνω από 70 ετών -Άτομα με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% -Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος -Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία -Φορολογούμενοι που διαμένουν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων -Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.