Bloomberg: Η Ελλάδα επιχειρεί να προσελκύσει υπηρεσίες των τραπεζών του Σίτι μετά το Brexit

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τρεις τράπεζες από το Σίτι του Λονδίνου οι οποίες θέλουν να διαφοροποιηθούν έξω από το Λονδίνο ενόψει του Brexit στην αρχή του νέου έτους, σημείωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεχωριστά ανέφερε ότι όσο πιο γρήγορα θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην οικονομική ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική εκτίμηση της κυβέρνησης για το ΑΕΠ φέτος είναι ότι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10%.

H κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση εταιρειών του κλάδου παροχής υπηρεσιών, αλλά και για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την υποδοχή “μεταναστών” του Brexit.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για περίοδο μέχρι και δεκαετίας στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα θελήσουν να μεταφερθούν από το City στην Αθήνα, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας στην εγχώρια αγορά.

Σημειώνεται ότι μήνες συνομιλιών μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου για τους όρους του “διαζυγίου” έχουν περιορίσει μεν τις διαφορές, εντούτοις μπορεί να κινδυνεύσουν εμπορικές σχέσεις ύψους ενός τρισ. ευρώ εάν το Λονδίνο δεν υποχωρήσει στο θέμα της αλιείας, του ισότιμου ανταγωνισμού και του μηχανισμού επίλυσης διαφορών. Τα τρία αυτά επίμαχα σημεία έχουν έως τώρα αποτρέψει μια συμφωνία, με τις επιχειρήσεις και τις αγορές να είναι ολοένα και πιο ανήσυχες, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της έκτης μεγαλύτερης στον κόσμο οικονομίας και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου.

Καθώς η όποια συμφωνία για το Brexit δεν επηρεάζει τον τομέα των υπηρεσιών και επιπλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει “αντίπαλον δέος” για το “πρώην” City του Λονδίνου (δεν διαφαίνεται ότι το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη θα αποτελέσουν το αποκλειστικό διάδοχο χρηματοπιστωτικό κέντρο με εκεί μεταφορά της έδρας των χρηματοοικονομικών κολοσσών του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου), η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Κορυφαίες τράπεζες, όπως η HSBC που είναι η μοναδική ξένη τράπεζα που δεν εγκατέλειψε ποτέ την Ελλάδα όταν όλες οι ξένες τράπεζες αποχώρησαν η μία μετά την άλλη, η Citigroup, η Deutsche Bank, καθώς και επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Nomura και άλλοι, θα μπορούσαν να αποκτήσουν έδρα στην Αθήνα και να ακολουθηθούν και από άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.