Ποια είναι τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια εν μέσω πανδημίας;

Ένας από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι αναμφίβολα οι αερομεταφορές. Ο κορωνοϊος, δυστυχώς, έχει πλήξει την αεροπορική βιομηχανία με αποτέλεσμα χιλιάδες αεροπλάνα να καθηλώνονται στους διαδρόμους των αεροδρομίων, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί και τα καθολικά lockdown απέτρεψαν τους ταξιδιώτες να πετάξουν.

Μεγαλύτερο αντίκτυπο έχουν υποστεί οι διεθνείς πτήσεις λόγω των συνοριακών ελέγχων και της υποχρεωτικής καραντίνας στην οποία υποβάλλεται ο εκάστοτε ταξιδιώτης. Όσον αφορά τις πτήσεις εσωτερικού, παρατηρείται σταδιακή ανάκαμψη, καθώς οι πολίτες μετακινούνται πιο ελεύθερα στις χώρες τους.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Ασία, η οποία φιλοξενεί 10 από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο,σύμφωνα με στατιστικές του Επίσημου Οδηγού Αεροπορικών Ταξιδιών.

Μεταξύ αυτών, το πιο «θορυβώδη» εν καιρώ πανδημίας είναι αυτά της Σεούλ και του νησιού Τζέτζου στη Νότια Κορέα. Η πτήση μεταξύ αυτών των προορισμών – που διαρκεί λίγο περισσότερο από μια ώρα – έχει προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, για 1,3 εκατ. θέσεις το Νοέμβριο, αριθμός που καλύπτει συνδυαστικά την προσέλευση στα 10 κορυφαία διεθνή δρομολόγια παγκοσμίως. Η πτήση Τζέτζου – Σεούλ ήταν η πιο πολυσύχναστη εγχώρια διαδρομή στον κόσμο για το 2019, πριν από την πανδημία, με πάνω από 17 εκατ. θέσεις ή περίπου 48.000 κατά μέσο όρο την ημέρα.

Από τις άλλες 10 κορυφαίες πτήσεις εσωτερικού, η Κίνα και η Ιαπωνία κατέχουν την πρωτιά, ενώ ακολουθεί το Βιετνάμ. Η συχνότερη διαδρομή από το αεροδρόμια της Κίνας είναι από την πρωτεύουσά του, το Πεκίνο, έως το αεροδρόμιο Χονγκ Σιαο της Σαγκάης, με 768.184 θέσεις μόνο τον Νοέμβριο, περίπου ίσος αριθμός με τα αντίστοιχα δρομολόγια τεσσάρων αεροδρομίων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι διεθνείς πτήσεις παραμένουν στον «πάγο» και οι αριθμοί του Νοεμβρίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η πιο πολυσύχναστη διαδρομή αυτόν τον μήνα είναι από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, προς την πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, με 147.950 θέσεις, πολύ λιγότερες συγκριτικά με τα προπανδημικά επίπεδα.

Στη διεθνή κατάταξη, όγδοη θέση με με 93.922 θέσεις καταλαμβάνει η πτήση από το Χονγκ Κονγκ προς την πόλη Ταϊπέι της Κίνας. Πρόκειται για μία απότομη πτώση από πέρυσι, όταν ήταν η πιο πολυσύχναστη διεθνής διαδρομή στον κόσμο με σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις, περίπου 22.000 την ημέρα.

Ξεχωριστά, η εταιρεία αεροπορικών αναλυτικών στοιχείων της Cirium δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το 31% του παγκόσμιου στόλου επιβατικών αεροσκαφών ήταν σε αναστολή από τις 11 Νοεμβρίου. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από 35% στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες αγωνίζονται προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, επιβάλλουν εκ νέου lockdown. Μόνο το 21% των αεροπλάνων που εκμεταλλεύονται αερομεταφορείς στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ήταν σε αναστολή λειτουργίας από την περασμένη Τετάρτη.

Πηγή Bloomberg

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.