Πομπέο: “Κατασκευασμένα στο Ισραήλ” τα προϊόντα που προέρχονται από τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βάζουν ετικέτα στις ισραηλινές εξαγωγές από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη σαν αυτές να προέρχονται κατ’ ευθείαν από το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έγινε ο πρώτος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που επισκέφθηκε ισραηλινό οικισμό στα κατεχόμενα εδάφη.

“Όλοι οι παραγωγοί στις ζώνες όπου το Ισραήλ ασκεί την εξουσία του (…) θα πρέπει να γράφουν στα προϊόντα τους ‘Ισραήλ’,΄Προϊόν του Ισραήλ’ ή ‘Κατασκευασμένο στο Ισραήλ’, όταν θα το εξαγάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες”, αναφέρει ο Πομπέο σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον αμπελώνα Ψαγκότ, ο οποίος βρίσκεται σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όπως είχαν δηλώσει στις 16 Νοεμβρίου τέσσερις ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι οδηγίες της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης των Δημοκρατικών ήταν τα προϊόντα των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να φέρουν την ετικέτα “Κατασκευασμένο στη Δυτική Όχθη”. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη για να ιδρύσουν εκεί το μελλοντικό κράτος τους.

Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές συμφωνίες του Όσλο στα χρόνια του 1990 είχαν διαιρέσει τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχεται από το Ισραήλ, σε τρεις ζώνες – A, B και C.

Οι δύο πρώτες αποτελούν το 40% του εδάφους και τίθενται κυρίως υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Η ζώνη C βρίσκεται υπό τον στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο του Ισραήλ, αλλά με την προοπτική να μεταβιβασθεί στους Παλαιστινίους στο πλαίσιο μιας οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας, αναφέρεται στις συμφωνίες αυτές.

Για το Ισραήλ, η “Ζώνη C” –που περιλαμβάνει το μεγάλο μέρος των αγροτικών εκτάσεων της κοιλάδας του Ιορδάνη και το σύνολο των οικισμών– δεν μπορεί να θεωρείται “παλαιστινιακό” έδαφος, αλλά “διαφιλονικούμενο”, διότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμιά συμφωνία για να σφραγίσει μια οριστική ειρήνη ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς.

Η νέα αμερικανική προσέγγιση “αναγνωρίζει ότι οι παραγωγοί της ζώνης C επιχειρούν υπό το διοικητικό και νομικό πλαίσιο του Ισραήλ και ότι τα προϊόντα τους πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια”, δήλωσε ο Πομπέο.

Αυτή η αλλαγή μοιάζει ακόμη να σημαίνει ότι τα προϊόντα των παλαιστινίων αγροτών που ζουν στη “Ζώνη C” θα φέρουν επίσης την ετικέτα “Ισραήλ”.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος από χθες, Τετάρτη, μέχρι και αύριο, Παρασκευή, πραγματοποιεί αποχαιρετιστήρια περιοδεία στο εβραίκό κράτος, δήλωσε εξάλλου πως τα προϊόντα που προέρχονται από τις ζώνες Α και Β θα πρέπει να φέρουν την ετικέτα “Δυτική Όχθη” Και αυτά από τη λωρίδα της Γάζας την ετικέτα “Γάζα”.

“Η Γάζα και η Δυτική Όχθη είναι πολιτικά και διοικητικά χωριστά εδάφη και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια”, πρόσθεσε ο Πομπέο αναφερόμενος στην Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, που έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη, και στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα, έναν παλαιστινιακό θύλακο που βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.