Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε με τον Καναδά να διατηρήσει τους ισχύοντες εμπορικούς όρους που έχει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια ευρύτερη συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη στενότερους δεσμούς με τον 12ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.

Οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το επόμενο έτος για να επεκτείνουν τις εμπορικές τους συμφωνίες ώστε να καλύψουν τομείς όπως το ψηφιακό εμπόριο, το περιβάλλον και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, ανέφερε σήμερα, Σάββατο, το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου σε ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην προσπάθεια του πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον να χαράξει μια νέα πορεία για τη Βρετανία ως παγκόσμια εμπορική δύναμη εκτός της ΕΕ. Χωρίς συμφωνία, η Βρετανία και ο Καναδάς θα πρέπει να επιβάλλουν εμπορικούς δασμούς στις μεταξύ τους συναλλαγές από την 1η Ιανουαρίου, όταν και λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

Η σημερινή συμφωνία καλύπτει το διμερές εμπόριο των δύο χωρών αξίας περίπου 27 δισ. δολαρίων (σύμφωνα με στοιχεία του 2019), ανέφερε το γραφείο εμπορίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Καναδά μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Πέρυσι, ο Καναδάς ήταν η 15η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας

Εξοικονομείται ποσό ύψους 42 εκατ. λιρών από δασμούς στις βρετανικές εξαγωγές
Μηδενικοί δασμοί στο μέλλον για τις εξαγωγές αυτοκινήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο στον Καναδά, οι οποίες πέρισυ ανήλθαν στα 757 εκατ. λίρες
Χωρίς δασμούς στο 98% των εξαγών στον Καναδά για αγαθά στα οποία περιλαμβάνονται το βοδινό κρέας, τα ψάρια και θαλασσινά και τα αναψυκτικά
Οι Βρετανοί παραγωγοί θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τους μηδενικούς δασμούς σε πολλά εξαγώγιμα προϊόντα μεταξύ των οποίων γεωργικά προϊόντα, ποροϊόντα ζαχαροπλαστικής και σοκολάτα, ψωμί και αρτοσκευάσματα
Η συμφωνία με τον Καναδά συνιστά ανακούφιση για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα συνεχίζει τις συνομιλίες της με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, για τη μελλοντική οικονομική τους σχέση. Αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, εξίσου πιθανό όμως θα μπορούσαν και να καταρρεύσουν.

Η συμφωνία του Καναδά είναι η δεύτερη σημαντική εμπορική συμφωνία που ανακονώνει η Βρετανία σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία με την Ιαπωνία στα τέλη Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, συνεχίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να καταλήξει σε 14 επιπλέον συμφωνίες εκτός αυτής με την ΕΕ έως την 1η Ιανουαρίου για να αποφύγει την παραβίαση των όρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται συμφωνίες με χώρες όπως το Μεξικό, η Τουρκία και η Σιγκαπούρη οι οποίες καλύπτουν περίπου 60 δισεκατομμύρια λίρες συναλλαγών με τη Βρετανία.

Πηγή Bloomberg

 

Share This