Σε εκτιμήσεις για «έξοδο» περίπου 300 δισ. δολαρίων από τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, προχωρά η JPMorgan Chase & Co.

Σύμφωνα με μελέτη της τράπεζας που υπογράφεται από τον στρατηγικό αναλυτή Νίκο Πανηγυρτζόγλου οι μεγάλοι επενδυτές με πολλαπλές τοποθετήσεις σε assets ίσως χρειαστεί να μεταφέρουν χρήματα από τις μετοχές σε ομόλογα μετά τις μέχρι στιγμής ισχυρές επιδόσεις των πρώτων αυτό το μήνα. Στους μεγάλους επενδυτές περιλαμβάνονται τα εξισορροπημένα αμοιβαία κεφάλαια, όπως χαρτοφυλάκια 60/40, τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων παροχών αλλά και επενδυτές όπως η Norges Bank, η οποία διαχειρίζεται το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας και το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα GPIF, αναφέρεται στην έκθεση .

«Βλέπουμε κάποια ευπάθεια στις μετοχικές αγορές βραχυπρόθεσμα από τα εξισορροπημένα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς σε ένα σύμπαν 7 τρισ. δολαρίων θα πρέπει να επανακαθοριστεί ο στόχος κατανομής 60:40, μέσω πωλήσεων μετοχών αξίας 160 δισ. δολάριων στο διάστημα είτε στα τέλη Νοεμβρίου είτε μέχρι το τέλος το Δεκέμβριο το αργότερο », έγραψαν οι αναλυτές.

Εάν οι αγορές σημειώσουν άνοδο τον Δεκέμβριο, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν επιπλέον πωλήσεις μετοχών ύψους 150 δισ. δολαρίων στο τέλος του μήνα, όταν τα συνταξιοδοτικά funds θα προχωρήσουν σε rebalancing του χαρτοφυλακίου τους με την λήξη του τριμήνου, προσθέτουν.

Πηγή Bloomberg

 

Share This