«Η σύνοδος κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου πρέπει επιτέλους να εγκρίνει ένα πακέτο κυρώσεων κατά του καθεστώτος Ερντογάν Σταματήστε να τον χαϊδεύετε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά την ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ, με θέμα την Προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Παπαδημούλης κάλεσε την καγκελάριο της προεδρεύουσας Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και  την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – η οποία ήταν η μόνη παρούσα – «να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια στις εντεινόμενες προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας στο Αιγαίο, στα Βαρώσια , στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη» και ζήτησε να γίνουν «τα λόγια αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο πράξη» . Όπως είπε χαρακτηριστικά «από λόγια χορτάσαμε».

Τόνισε ότι επί μήνες «ο κ. Ερντογάν αρνείται τις ευκαιρίες που του δώσατε. Υποκρίνεται και προκαλεί: Λίγες μέρες πριν από κάθε Σϋνοδο Κορυφής εμφανίζεται ως αρνάκι και μετά τη Σύνοδο συμπεριφέρεται ως λύκος. Αποδείξτε λοιπόν, ότι η ΕΕ δεν είναι αφελής» για να προσθέσει ότι «μόνο αν ο Ερντογάν πιεστεί ουσιαστικά, θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

Δεδομένου ότι στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων ο  μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός για την έναρξη της ανάκαμψης και το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ο κ. Παπαδημούλης ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021, ζήτησε «να  εφαρμοστεί χωρίς καμία καθυστέρηση η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Προϋπολογισμό και το κράτος δικαίου» και πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα καθυστέρησης που προκαλούν ο κ. Όρμπαν και ο κ. Κατσίντσκι σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία και μεγαλύτερη ανασφάλεια για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς- της Ουγγαρίας και της Πολωνίας συμπεριλαμβανομένων».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Share This