Μια κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης εμβολίων υπέβαλε αίτηση για να φέρει το εμβόλιο της κατά της νόσου Covid-19 στην αγορά, επιδιώκοντας να αποκτήσει ένα προβάδισμα έναντι των δυτικών ανταγωνιστών καθώς ο αγώνας για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της πανδημίας μπαίνει στην τελική ευθεία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η China National Biotec Group Co. υπέβαλε αίτηση στις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, όπως αναφέρει το κρατικό Xinhua Finance επικαλούμενο τον Shi Shengyi, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της μητρικής Sinopharm.

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία και από τις δοκιμές τρίτης φάσης που έγιναν σε Μέση Ανατολή και Νότια Αμερική. Οι μετοχές της Sinopharm Group σημειώνουν ράλι άνω του 6% μετά τις ανακοινώσεις.

Με την εξέλιξη αυτή η CNBG αναμένεται να γίνει η πρώτη εταιρεία εκτός Ρωσίας που θα δει τα εμβόλια της να διατίθενται στο ευρύ κοινό, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Κίνας να αποτελέσει έναν ισχυρό παράγοντα στην προμήθεια εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει το Bloomberg.

Η CNBG, μια κρατική φαρμακοβιομηχανία με κυρίαρχο μερίδιο στην εγχώρια αγορά, ήταν τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των πρώτων εταιρειών που πραγματοποίησαν δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε ανθρώπους. Η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο δόσεις του εμβολίου, χρησιμοποιώντας μια αδρανοποιημένη εκδοχή του ιού για να προκαλέσει ανοσολογική ανταπόκριση, μια προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί από πολλούς στα εμβόλια που αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και τα εμβόλια δεν έχουν ακόμα πάρει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές για ευρεία χρήση, έχουν ήδη δοθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Κίνα στο πλαίσιο ενός προγράμματος έκτακτης χρήσης. Αυτό έχει προκαλέσει τον προβληματισμό ορισμένων επιστημόνων για τους δυνητικούς κινδύνους από εμβόλια η ασφάλεια των οποίων δεν έχει ακόμα ενδελεχώς μελετηθεί.

Η CNBG έχει αναφέρει πάντως ότι οι δοκιμές τρίτης φάσης – που περιλαμβάνουν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Αίγυπτος – κύλησαν ομαλά και δεν έχει λάβει αναφορές για σοβαρές παρενέργειες. Η CNBG δεν έχει πάντως δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

 

Share This