Στην απόρριψη των προτάσεων για διαγραφή του δημόσιου χρέους που δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας, προχώρησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της ΕΚΤ θα μπορούσε «να εκπυρσοκροτήσει».

«Το να εξεταστεί η ακύρωση του χρέους, θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Ouest France.

«Με την εισαγωγή του ευρώ, η Γαλλία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, δεσμεύτηκε από τη Συνθήκη να επιστρέφει πάντα στην κεντρική τράπεζα τα χρήματα που δανείστηκε. Είναι μια απολύτως απαραίτητη συμφωνία εμπιστοσύνης».

Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου ήρθαν έπειτα από την πρόταση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, η ΕΚΤ να διαγράψει τα κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο το προγράμματός της για την πανδημία ή να τα διακρατήσει στο διηνεκές προκειμένου να συνδράμει στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης».

Οι κυβερνήσεις έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη στην προσπάθειά τους σώσουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας και αναζητούν τρόπους να τα μειώσουν χωρίς να βλάψουν την οικονομία.

Ο σύμβουλος του Κόντε, Ρικάντρο Φράκαρο δήλωσε στο Bloomberg την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει την ταχεία ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την «ακύρωση κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας ή διαιώνιση της ωρίμανσής τους».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει απορρίψει ουκ ολίγες φορές αντίστοιχες προτάσεις, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς τις Συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, στηρίζει τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουαλτιέρι δηλώνοντας χαρακτηριστικά «το χρέος πληρώνεται, αυτή είναι η βασική αρχή του».

Πηγή Bloomberg

 

Share This