Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε ραγδαία τον Νοέμβριο, καταγράφoντας την πρώτη επιδείνωση σε διάστημα επτά μηνών, καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλαν νέους περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώθηκε στις 87,6 μονάδες από 91,1 τον προηγούμενο μήνα, με τους λιανοπωλητές, τους παρόχους υπηρεσιών και τους καταναλωτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι. Επιπλέον για δεύτερο μήνα υποχώρησε ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης .

Πολλές κυβερνήσεις προχώρησαν στην λήψη νέων μέτρων που περιόρισαν την οικονομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο, με κίνδυνο να επαναφέρουν την ύφεση στο νομισματικό μπλοκ και το τελευταίο τρίμηνο. Η Γερμανία επέκτεινε το μερικό lockdown που εφαρμόζει έως τις 20 Δεκεμβρίου τουλάχιστον, ενώ η Γαλλία σχεδιάζει να διατηρήσει κλειστή την εστίαση μέχρι και ένα μήνα μετά.

Η πρόοδος στο πεδίο των εμβολίων αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι η πανδημία θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου να αυξήσει τη νομισματική ώθηση που παρέχει σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την πιστωτική ροή για πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Επιπλέον οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν το πλήγμα στην οικονομία επεκτείνοντας φορολογικά μέτρα. Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη μακροπρόθεσμα, καθυστερεί καθώς τα κράτη μέλη διαπραγματεύονται για τις βασικές λεπτομέρειες του.

Πηγή Bloomberg

 

Share This