Villeroy της ΕΚΤ: Η διαγραφή του χρέους θα ήταν επικίνδυνο μονοπάτι

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Francois Villeroy de Galhau απορρίπτει την πρόταση η τράπεζα να διαγράψει το δημόσιο χρέος που αγόρασε στη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα “εκπυρσοκροτήσει”.

“Το να εξεταστεί η ακύρωση του χρέους, θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι”, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας στην εφημερίδα Ouest France .

“Όταν εισήχθη το ευρώ, η Γαλλία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη, δεσμεύτηκε από τη Συνθήκη να επιστρέφει πάντα στην κεντρική τράπεζα τα χρήματα που δανείστηκε. Είναι μια απολύτως απαραίτητη συμφωνία εμπιστοσύνης”.

Οι δηλώσεις Villeroy έγιναν μετά την πρόταση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte η ΕΚΤ να διαγράψει τα κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο το προγράμματός της για την πανδημία ή να τα κρατήσει στην αιωνιότητα για να βοηθήσει την Ευρωζώνη να ανακάμψει.

Οι κυβερνήσεις έχουν συσσωρεύσει τεράστια φορτία χρέους για να σώσουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας και αναζητούν τρόπους να τα μειώσουν χωρίς να βλάψουν την οικονομία.

Ο σύμβουλος του Conte, Riccardo Fraccaro δήλωσε στο Bloomberg την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει τα κράτη στην ανάκαμψή τους και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την “ακύρωση κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας ή διαιώνιση της ωρίμανσής τους”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.