Η νέα Βρετανίδα πρέσβης στη Γερμανία, Τζιλ Γκάλαρντ, αναμένει επιτυχία στις διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ εν όψει Brexit.

«Είμαι αισιόδοξη και πεπεισμένη ότι θα υπάρξει συμφωνία. Αλλά πρέπει επίσης να πω με σαφήνεια ότι το status quo στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων στη Βόρεια Θάλασσα δεν είναι αποδεκτό από τη βρετανική κυβέρνηση. Και σε θέματα, όπως είναι οι επιδοτήσεις και η συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές και εργασιακές ρυθμίσεις, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει να αναλάβουμε δεσμεύσεις που δεν εκπληρώνουν τρίτες χώρες, όπως ο Καναδάς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει τη συμφωνία και είναι έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς. Αλλά και η ΕΕ πρέπει επίσης να μετακινηθεί με τη σειρά της», τόνισε η Τζιλ Γκάλαρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Η διπλωμάτης τάχθηκε επίσης υπέρ της δίκαιης διανομής των νέων εμβολίων: «Η κρίση του κορονοϊού είναι ένα διεθνές φαινόμενο από το οποίο επηρεάζονται οι περισσότερες χώρες στον κόσμο. Είμαστε τυχεροί που αναπτύσσονται ήδη εμβόλια στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ τα οποία σύντομα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καμία χώρα δεν επιτρέπεται να τα κρατήσει μόνο για τον εαυτό της. Απαιτείται διεθνής αλληλεγγύη, όχι μόνο στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει περισσότερα χρήματα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα, για παράδειγμα για οργανισμούς όπως η «Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις» GAVI, για την διασφάλισης της δίκαιης διανομής του εμβολίου σε όλες τις χώρες, τόνισε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Share This