Του Naeem Aslam

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε απώλειες για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το διάστημα 23-27 Νοεμβρίου καθώς οι επενδυτές προτίμησαν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Η αλλαγή του κλίματος στην αγορά του χρυσού το τελευταίο διάστημα οφείλεται στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού, γεγονός που κάνει τους traders να πιστεύουν ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν εμβόλια που θα βάλουν τέλος στην πανδημία.

Η αισιοδοξία αυτή απέστρεψε την προσοχή των traders από τη συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας, καθώς πιστεύουν πλέον ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό και ότι το μέλλον θα ευνοήσει τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Η τιμή του χρυσού θα ανέβει ή θα πέσει;
Ο χρυσός έχει καταγράψει άνοδο 17% από την αρχή του έτους έως σήμερα. Ωστόσο, τον Νοέμβριο το πολύτιμο μέταλλο έχασε σχεδόν 4,5% της αξίας του.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει κάτω από τον απλό κινητό μέσο όρο 200 ημερών, σύμφωνα με την ημερήσια διαγραμματική ανάλυση, και αυτό σημαίνει ότι οι “αρκούδες” έχουν πάρει τον έλεγχο της τιμής. Είναι πιθανό η τρέχουσα πτωτική τάση να πιέσει την τιμή του μετάλλου προς τα 1.748 δολάρια, όπου βρίσκεται ο απλός κινητός μέσος όρος 50 εβδομάδων, σύμφωνα επίσης με την ημερήσια διαγραμματική απεικόνιση, η οποία φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.

Γιατί δεν έχει “βυθιστεί” η τιμή
Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε βέβαια να είχε καταγράψει ισχυρότερη πτώση αν το μέταλλο δεν ευνοούνται από το δολάριο. Ο δείκτης του δολαρίων έχει υποχωρήσει σε χαμηλό δύο ετών, και αυτή η εξασθένιση έσωσε την τιμή του χρυσού από την περαιτέρω κατατρακύλα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο δείκτης του δολαρίου θα μπορούσε να αλλάξει πορεία εάν η Federal Reserve αλλάξει τη νομισματική πολιτικής της – σενάριο όμως που μοιάζει απίθανο επί του παρόντος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μην ποντάρετε στο εμβόλιο
Η Pfizer, η Moderna και η AstraZeneca έχουν όλες σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των εμβολίων του κατά του κορονοϊού, ωστόσο όλες τους την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Πολύ πρόσφατα, η AstraZeneca κλήθηκε να απαντήσει σειρά δύσκολων ερωτημάτων σχετικά με την επιτυχία του εμβολίου της, γεγονός που έκανε τους traders λίγο πιο επιφυλακτικούς.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι αρκετές παρόμοιες προκλήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και οι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος αυτός παράγοντας θα μπορούσε να παρέχει στήριξη στην τιμή του χρυσού τις επόμενες εβδομάδες.

Τι θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην τιμή του μετάλλου
Μια σημαντική παράμετρο που θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν πρόκειται να ανακάμψει με τον ρυθμό που περιμένουν οι συμμετέχοντες στην αγορά. Η Fed το ξέρει καλά αυτό, και ως εκ τούτου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επέμεινε στο τελευταίο μήνυμά του για παροχή περισσότερης δημοσιονομικής στήριξης.

Επιπροσθέτως, παρατηρείται μια αδυναμία στα οικονομικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση δύο διαδοχικές εβδομάδες. Αν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ έχει πάρει λάθος μονοπάτι, το κλίμα στην αγορά θα μπορούσε να αλλάξει άρδην. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον κύμα πωλήσεων μπορεί να εξελιχθεί σε ευκαιρία.

Τι κάνουν οι μεγάλοι παίκτες
Όσον αφορά τις κεντρικές τράπεζες, δεν φαίνεται να παρέχουν σημαντική στήριξη στο μέταλλο. Είναι σαφές ότι προχωρούν σε πωλήσεις των αποθεμάτων χρυσού που έχουν στην κατοχή τους.

Είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις (σ.μ. παράγοντας που ευνοεί την τιμή του μετάλλου) θα μειωθούν υπό τη διακυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ενώ πιστεύουν ότι και η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού θα βελτιωθεί μόλις κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει την εξέλιξη των θέσεων σε γνωστά ETFs χρυσού.

ΠΗΓΗ FORBES

 

Share This