Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι φορολογούμενοι χάνουν

Χωρίς την ελάφρυνση από το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα έτος θα μείνουν το 2021 χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα και αγρότες οι οποίοι πιάστηκαν τα 2 προηγούμενα έτη στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Κι αυτό γιατί η σχετική ρύθμιση η οποία ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2021 προβλέπει ότι από το «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους εξαιρούνται και όσοι για τα 2 προηγούμενα φορολογικά έτη φορολογήθηκαν για μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν λόγω εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά:

Στο φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.). Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από δέκα χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της Εφορίας, ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.
Στο φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο μηδενίζεται, από τον Ιανουάριο, η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στο μισθό τους καθώς δεν θα παρακρατείται εισφορά αλληλεγγύης στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Επειδή η απαλλαγή αφορά σε εισοδήματα και όχι φορολογούμενους, ωφελούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως π.χ. ενοίκια.

Πηγή:eisodima.gr