Ευρωζώνη: «Κολλημένος» κάτω από το μηδέν ο πληθωρισμός – Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο η καθοδική πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης, προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικοκονομίας.

Το ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο -0,3%, κάτω από τη μέση εκτίμηση του -0,2%, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένος δείκτης μέτρησης, ο οποίος περιλαμβάνει ευμετάβλητα αγαθά όπως τρόφιμα και ενέργεια, σημείωσε χαμηλό ρεκόρ ύψους 0,2%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει αρνητικός για το υπόλοιπο του έτους, εν μέρει λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των προσωρινών φορολογικών ελαφρύνσεων για τη στήριξη της οικονομίας μέσω της πανδημίας.

Οι προοπτικές για την αύξηση των τιμών εξασθένησαν περαιτέρω, καθώς οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε δεύτερο lockdown για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Η ΕΚΤ, η οποία προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί σε μόλις 1,3% το 2022, θα παρουσιάσει τις νέες της προβλέψεις στις 10 Δεκεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων για τον κορωνοϊό (PEPP).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τη Δευτέρα την ΕΚΤ να ενισχύσει το πρόγραμμα προς αύξηση του πληθωρισμού. Επιπλέον, ζήτησε από την Τράπεζα να εξετάσει τις εναλλακτικές της εφαρμογής καλύτερων όρων για τα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες και της επιπλέον μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG