Στ. Πέτσας: Εν αναμονή των οριστικών εισηγήσεων των ειδικών και με το βλέμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

04.12.20

Τις οριστικές εισηγήσεις των ειδικών θα περιμένει η κυβέρνηση και την επόμενη εβδομάδα θα προβεί σε συνολικές ανακοινώσεις για το σχέδιό της, είπε για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Μίλησε ταυτόχρονα για την προοπτική του εμβολιασμού και το πού εντοπίζεται το πρόβλημα για το άνοιγμα των σχολείων, ανέλυσε την αντιπολιτευτική κόντρα και εξήγησε τι έχει στη φαρέτρα της η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Υπογράμμισε ότι με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής και σεβασμό στο κοινό αίσθημα που επιθυμεί άρση των περιοριστικών μέτρων με ασφάλεια, έγινε ήδη μια συνεδρίαση για το θέμα των σχολείων θα γίνουν και άλλες τις επόμενες μέρες για όλα τα ζητήματα και όταν υπάρξει συνολική εικόνα θα ληφθούν αποφάσεις και θα γίνουν ανακοινώσεις.

Σχολεία: το πρόβλημα έγκειται στην κινητικότητα και τη διασπορά

Ειδικά για τα σχολεία επισήμανε πως «υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς, όχι για το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στις σχολικές τάξεις, που είναι χαμηλό -γιατί τα παιδιά δεν φαίνεται να ακολουθούν το ποσοστό θετικότητας της κοινότητας- αλλά επειδή είναι αυξημένο το φορτίο στην κοινότητα και μπορεί από το σπίτι ή τον κοινωνικό τους περίγυρο να το φέρουν στο σχολείο. Γιατί, όπως βλέπουμε, παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά, σε επίπεδα κοντά στις 2.000 την ημέρα. Άρα, γι’ αυτό τον λόγο, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ επιφυλακτικοί οι ειδικοί μας».

Για τη διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα

«Περιμένουμε, με βάση και τις αναλύσεις των ειδικών, η πρώτη αποκλιμάκωση -που είχε αρχίσει να φαίνεται στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και λίγο σταθεροποιήθηκε αυτή την εβδομάδα- να συνεχιστεί πιο γρήγορα τις επόμενες ημέρες, αν όλα πάνε καλά. Αν δεν πάνε όλα καλά, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδούμε γιατί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν πέφτουν τα κρούσματα όπως αναμένουν οι ειδικοί μας. Είχαμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά περιμένουμε την αποκλιμάκωση», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα μέτρα στήριξης

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η επαναφορά στην κανονικότητα θα ήταν σταδιακή. Πάντα μιλούσαμε για φάσεις, χωρίς να βάζουμε ημερομηνίες. Ήδη οι φάσεις του σταδιακού ανοίγματος πηγαίνουν προς τα πίσω» και τόνισε: «Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται. Δεν μπορεί να παρατείνονται οι περιορισμοί και να μην παρατείνονται τα μέτρα στήριξης, όπως η αποζημίωση του ειδικού σκοπού ή το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” ή οι αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όλα αυτά είναι μέσα στον σχεδιασμό μας και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε κρατήσει και στον Προϋπολογισμό του 2021 περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να στηρίξουμε, εάν χρειαστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, από τον Μάρτιο, στηρίζουμε πάντα όσους πλήττονται από την πανδημία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι πηγαίνουμε σταδιακά, δεν πάμε βιαστικά. Είχαμε δει από τότε ότι θα είναι μία μάχη με τον χρόνο, η οποία ήθελε σύνεση και γι’ αυτό διαχειριστήκαμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε, όχι μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα το κάνουμε όσο χρειαστεί»

Για τον ΕΟΔΥ και την αντιπολιτευτική κόντρα

«Τα δημοσιεύματα και η αντιπολίτευση σκοντάφτουν στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας «πραγματικά ένα αφήγημα που λέει περί δήθεν διπλών βιβλίων -γιατί μπορεί να “πουλάει” ένα πρωτοσέλιδο ή κάτι άλλο- πολύ γρήγορα φεύγουν από τη δημοσιότητα, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία βάση»
«Έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ο ΕΟΔΥ, η κυβέρνηση, όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά ιδίως οι ειδικοί μας. Ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ότι υπάρχουν επιστήμονες, λέει, που θεωρούν ότι δεν έβλεπαν πάντα τα στοιχεία αυτά τα οποία θα ήθελαν. Οι ίδιοι οι ειδικοί, ο κ. Σύψας, ο κ. Βατόπουλος, η κ. Παπαευαγγέλου και πάρα πολλοί άλλοι, έχουν βγει και έχουν πει ότι ποτέ δεν είχαν τέτοιου είδους πρόβλημα και φυσικά θέμα διπλών βιβλίων, δεν υφίσταται. Υπάρχει ένα ενιαίο Εθνικό Μητρώο καταγραφής για τον covid-19 και υπάρχουν διάφορες πηγές που το τροφοδοτούν. Μία από αυτές είναι τα νοσοκομεία, τα δημόσια και τα ιδιωτικά, άλλη είναι τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν τεστ, άλλη είναι οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, άλλη είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όλα, όμως, αυτά καταλήγουν στο ενιαίο μητρώο. Αυτό έχει σημασία», τόνισε ο κ. Πέτσας και επισήμανε:
«Καθημερινά δημοσιεύεται δελτίο με τα στοιχεία, με βάση το Εθνικό Μητρώο. Δημοσιεύουμε την ανάλυση των στοιχείων αυτών σε περιοδικές Εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Covid. Έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί εικοσιπέντε Εκθέσεις προσβάσιμες σε όλους. Όποιος θέλει μπορεί να μπει και να δει την εξέλιξη. Από την αρχή είχαμε καθιερώσει Συνεντεύξεις Τύπου καθημερινές. Όταν βγήκαμε από την πρώτη φάση σταματήσαμε για ένα διάστημα τις ενημερώσεις. Μετά τις επαναφέραμε, ώστε οι ειδικοί και η πολιτική ηγεσία να δίνουν συνεχώς απαντήσεις. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, λοιπόν, με τα στοιχεία που βγαίνουν προς τα έξω».

Απαντώντας δε στο ερώτημα αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Επιτροπή, όταν γίνεται συζήτηση, υπογράμμισε: «Θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να γίνεται γόνιμος διάλογος. Δεν θέλουμε σιωπητήριο. Αν κανείς φοβόταν ότι αυτό που θα πει θα γίνει φέιγ βολάν και θα χρησιμοποιείται με αντιπολιτευτική ή άλλη διάσταση, τότε θα έμενε σιωπηλός και επομένως δεν θα είχαμε αυτό που θέλαμε. Δηλαδή, τι; Ο κάθε επιστήμονας να συμμετέχει στην Επιτροπή, να λέει την άποψή του και τελικά η Επιτροπή να καταλήγει, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, στην εισήγησή της στην κυβέρνηση. Αν κάποιος ψάχνει ευθύνες για οτιδήποτε, ξέρει τη διεύθυνση: Μαξίμου. Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, όχι οι ειδικοί. Οι ειδικοί εισηγούνται. Άρα, δεν πρέπει να τους βάλουμε φίμωτρο».

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον εμβολιασμό

Όσον αφορά την προοπτική του εμβολιασμού ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «όλοι οι Έλληνες έχουν στα χείλη τους την απάντηση στο ερώτημα τι θα γινόταν αν είχαμε κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με υπουργό Υγείας τον κ. Πολάκη. Αυτό είναι ξεκάθαρο» και συνέχισε: «Πάμε να δούμε τι κάνουμε εμείς. Πήραμε 557 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις έχουμε φτάσει σχεδόν στις 1.300 πλέον. Το υγειονομικό προσωπικό είναι σήμερα πάνω από 100.000, ενώ ήταν περίπου 88.000. Έχουν αυξηθεί πάνω από 1 δισ. οι δαπάνες υγείας: Από 3,8 δισ. στα 4,8 δισ. ευρώ Αυτά είναι δεδομένα που δεν αμφισβητούνται».
Προσέθεσε ότι «το σχέδιο για τον εμβολιασμό, πραγματικά είναι εκτεταμένο. Περιλαμβάνει 1.018 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Ένα από αυτά -το Κέντρο Υγείας του Ευόσμου- επισκέφθηκε και ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε από το προσωπικό που θα κάνει τον εμβολιασμό. Συνολικά θα έχουμε 25 εκατομμύρια εμβόλια, από τα συμβόλαια προαγοράς μέχρι τέλος Ιουνίου, με τις παραγγελίες όμως να έρχονται σταδιακά. Φυσικά η πρώτη παραγγελία θα είναι μικρότερη. Αλλά συνολικά, κατά μέσο όρο, θα έχουμε περίπου δύο εκατομμύρια εκατόν δέκα επτά χιλιάδες συμπολίτες μας να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Άρα, θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα στο πρώτο τρίμηνο, μέχρι τέλος Μαρτίου, να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού».
Σημείωσε πως «το βασικό στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε, είναι να πείσουμε τους λεγόμενους αρνητές. Θα το επιδιώξουμε διά του παραδείγματος του πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών, άλλων προσωπικοτήτων, που θα κάνουν σχετικά γρήγορα το εμβόλιο μαζί με τους υγειονομικούς μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και επίσης με μία εθνική εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Γιατί σημασία έχει, στο τέλος της ημέρας, να αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία. Και χωρίς το εμβόλιο δεν μπορεί να αποκτηθεί». Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός.

Για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα εθνικά θέματα

Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ επισήμανε: «Υπάρχουν δύο βασικά θέματα. Το ένα είναι οι κυρώσεις, οι οποίες είναι στη φαρέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου. Και το δεύτερο είναι αυτό που έθεσε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου για εμπάργκο όπλων. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο διαστάσεις στη φαρέτρα μας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γίνονται οι επαφές που πρέπει για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ομολόγους του πρωθυπουργού και με τα κοινοτικά όργανα και θα αναμένουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι οποιαδήποτε προσπάθεια έκανε η Τουρκία στο μεσοδιάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα ενέτεινε την πεποίθηση στην Ευρώπη ότι είναι προσχηματική η όποια προσπάθεια αναλαμβάνει τώρα.
Είναι ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις, όχι μόνο της Γαλλίας, της Ελλάδας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των περισσοτέρων άλλων χωρών, όπως της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Απομένει να δούμε κάποιους που ενδεχομένως να έχουν επιφυλάξεις, όπως η γερμανική πλευρά. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο ότι η αίσθηση που έχουν όλοι στην Ευρώπη, είναι ότι οι προσχηματικές ενέργειες αποκλιμάκωσης λίγο πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, για να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις, έχουν κοντά ποδάρια και δεν πείθουν πλέον κανέναν.
Από την αρχή, από τον Αύγουστο, είχαμε πει ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές, αρκεί η Τουρκία να δείξει ότι εγκαταλείπει τις παραβατικές προκλητικές συμπεριφορές με συνέπεια και συνέχεια. Δεν αρκεί να έχουμε σήμερα το Oruc Reis στο λιμάνι και αύριο να ξαναβγεί και να κάνει μια παράνομη βόλτα με μια παράνομη Navtex. Χρειάζεται κοινή λογική για να παρακολουθούμε τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς. Και η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς σήμερα να λες άλφα και την άλλη μέρα να κάνεις ωμέγα. Άρα, βλέπουμε τις ενέργειές τους και όχι μόνο τα λόγια τους. Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη. Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις. Χρειάζεται όμως μια συνέπεια και μια συνέχεια. Δεν μπορεί να είναι για μία μέρα, ούτε να γίνεται προσχηματικά πριν από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ξέρουν οι γείτονές μας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κυρώσεων».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Τραγούδια του Φραντς Σούμπερτ με θέμα την ελληνική αρχαιότητα

Ο διεθνώς διακεκριμένος βαρύτονος Άρης Αργύρης θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό ρεσιτάλ τραγουδιού που φέρει τον τίτλο Ο ελληνικός Σούμπερτ το...

«Πέφτουν» για λίγες ώρες taxisnet και gov.gr

«Πέφτουν» για λίγες ώρες taxisnet και gov.gr

Eκτός λειτουργίας θα βρεθούν, για λίγες ώρες, αύριο Πέμπτη, 30 Μαρτίου, ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr, λόγω προγραμματισμένων εργασιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης των δικτυακών...

Το «Μουσείο Μανιταριών» Λάβδας στο Δήμο Γρεβενών (video)

Το «Μουσείο Μανιταριών» Λάβδας στο Δήμο Γρεβενών (video)

Στοχεύοντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανάδειξη της ορεινής περιοχής των Γρεβενών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαβδανιωτών δημιούργησε το 2011 το πρώτο “Μουσείο Μανιταριών” της Ελλάδας, το οποίο εδρεύει στο παλιό σχολείο, ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίριο της πανέμορφης...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This