Β. Παπαευαγγέλου: Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα

Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας τόνισε στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, δηλαδή των διασωληνωμένων και των θανάτων από Covid-19. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 1.500, ενώ καταγράφονται 320 νέες εισαγωγές κάθε ημέρα από 450 πριν δύο εβδομάδες. Επίσης καταγράφονται λιγότερα κρούσματα στους άνω των 65 ετών.

“Όλα αυτά μας δείχνουν πως οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και πως τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Όμως είναι πολύ αργή και μη αναμενόμενη ύφεση της πανδημίας. Αν συνεχίζουμε με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους τα Χριστούγεννα. Αυτό θα γίνει εάν δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις εορτές” είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Την επιτροπή προβληματίζει η υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ που αγγίζει το 77% στην Αττική και το 96% στη Θεσσαλονίκη.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, και η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική στις 4 Μαΐου, όταν υπήρξε άρση του πρώτου lockdown. Τότε είχαμε 900 ενεργά κρούσματα, 35 διασωληνωμένους και 2 θανάτους όπως εξήγησε. Σήμερα τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια φτάνουν τους 12,5 χιλιάδες.

“Τόσο η επιδημιολογική εικόνα όσο και η πληρότητα του ΕΣΥ δεν είναι συγκρίσιμα με το Μάιο. Δεν έχουμε περιθώρια για χαλάρωση, πρέπει να υπολογίζουμε την κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και το χειμώνα. Όμως έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και περισσότερες κλίνες.

Το ερώτημα είναι ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων που μπορούμε να αντέξουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Η ευρεία άρση των μέτρων θα είχε συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές” συμπλήρωσε.

Μεγάλη είναι διακύμανση το ποσοστό της θετικότητας από ημέρα σε ημέρα, όπως σημείωσε την ίδια ώρα ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, και θα είναι ένα στοιχείο που θα περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ. Όπως είπε ο επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι υψηλό, όμως έχει αρχίσει να φαίνεται η σταθεροποίηση των κρουσμάτων.