Εμβόλια και πακέτο ανάκαμψης «ρίχνουν» τον χρυσό

Dec 14, 2020

Ο χρυσός υποχώρησε καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, εν μέσω των συνομιλιών που σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψής της αμερικανικής οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι δείκτες προσυνεδριακά στη Wall Street ξεκίνησαν την εβδομάδα θετικά, μετά τις πρώτες παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech στις Η.Π.Α. από το πρωί της Δευτέρας. Στο μεταξύ,αναμένεται τη Δευτέρα η παρουσίαση του νομοσχεδίου ύψους 908 δισ. δολαρίων, χωρίς υπάρχει, βέβαια, καμία εγγύηση ότι το Κογκρέσο θα το εγκρίνει.

Ο χρυσός οδεύει προς τις πρώτες απώλειες τριμήνου από το 2018, καθώς η πρόοδος στα εμβόλια και οι προσδοκίες ανάκαμψης επηρεάζουν τη ζήτηση για το θεωρούμενο επενδυτικό καταφύγιο, την ώρα που οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν τις οικονομίες. Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν στην ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), αναμένοντας τις νέες οδηγίες για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζονται μετά το πέρας της  προθεσμία της Κυριακής, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιαν συμφώνησαν να κάνουν ένα «ακόμα βήμα», ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως οι δύο πλευρές οδεύουν προς μια συμφωνία – μία δύσκολη διαδικασία καθώς τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με τη Ρόντα Ό Κόνελ, επικεφαλής της ανάλυσης αγοράς στο StoneX Group «το ότι δεν γνωρίζουμε εάν ή σε ποιο βαθμό οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΕΕ θα είναι σε θέση να διαθέσουν δημοσιονομικά κίνητρα προκαλεί πτωτικές τάσεις στο ευρώ και τον χρυσό».

Ο δείκτης Spot Bloomberg Dollar υποχώρησε 0,5%, ενώ ο spot χρυσός υποχώρησε 0,7% στα 1.826,38 δολ. Το πολύτιμο μέταλλο παραμένει 20% υψηλότερο φέτος μετά το ρεκόρ του Αύγουστο. Το ασήμι σημείωσε πτώση 0,6%, ενώ η πλατίνα αυξήθηκε και το παλλάδιο διατήρησε τις τιμές του.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Σχετικά Άρθρα

Kaizen Gaming: Δεύτερη φορά Great Place to Work

Kaizen Gaming: Δεύτερη φορά Great Place to Work

Η Kaizen Gaming, η μεγαλύτερη ελληνική gametech εταιρία, αναγνωρίστηκε για ακόμη μια φορά ως Great Place to Work™ στην Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά έλαβε την ομώνυμη πιστοποίηση και σε Πορτογαλία, Ρουμανία και Βουλγαρία, χώρες στις οποίες έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία...

Λιανεμπόριο: Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που θα καθαρίσουν το μέλλον;

Λιανεμπόριο: Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που θα καθαρίσουν το μέλλον;

Ένα σύνολο δεξιοτήτων για το βιομηχανικό οικοσύστημα του λιανεμπορίου παρουσίασαν οι εργοδότες του τομέα του λιανεμπορίου και οι συνδικαλιστικές ενώσεις Eurocommerce και Uni Europa, με την υποστήριξη της Επιτροπής. Η συγκεκριμένη συζήτηση στοχεύει να προσφέρει στους...

Coral Gas: Συνδράμει στο έργο της Liberty

Coral Gas: Συνδράμει στο έργο της Liberty

Η Coral Gas, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας και ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντή στις 5 Δεκεμβρίου, συνδράμει στο έργο της Liberty – της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εκπαιδεύει σκυλιά-οδηγούς και τα παρέχει χωρίς κόστος σε άτομα...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Comments

Share This