Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ντουμπάι μειώθηκε για δεύτερο μήνα τον Νοέμβριο, καθώς η πανδημία κορωνοϊού συνέχισε να επηρεάζει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την IHS Markit, η οικονομία του ιδιωτικού τομέα εκτός του πετρελαϊκού κλάδου στον επιχειρηματικό κόμβο της Μέσης Ανατολής επιδεινώθηκε τον περασμένο μήνα στα χαμηλότερα επίπεδα  από τον περασμένο Μάιο. Ο δείκτης Purchasing Managers Index έπεσε στις 49 μονάδες από 49,9 τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Τα στοιχεία για την απασχόληση σταθεροποιήθηκαν, αφού έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα στην αρχή του έτους και ο ρυθμός απώλειας θέσεων εργασίας  ήταν ο πιο ήπιος που παρατηρήθηκε σε διάστημα εννέα μηνών.

Ο οικονομολόγος της IHS Markit, Ντέιβιντ Όουεν, δήλωσε «Η εκ νέου πτώση της παραγωγής και η βραδύτερη αύξηση των πωλήσεων ήταν εμφανείς σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα του πετρελαίου του Ντουμπάι τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την πιθανότητα οικονομικής ύφεσης για δεύτερη φορά από την απαρχή της πανδημίας».

Περισσότερα από την έκθεση του Υπεύθυνου Δείκτη Προμηθειών PMI του Ντουμπάι:

  • H συρρίκνωση για την πιθανότητα εύρεσης εργασίας ήταν ενδεικτική τους τελευταίους πέντε μήνες, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής
  • Οι προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα του επόμενου έτους μειώθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την γενικότερη επιβράδυνση της οικονομίας, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να είναι αρνητικές για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας
  • Οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή τους για πρώτη φορά σε έξι μήνες, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο του Covid-19, ενώ αρκετές ανέφεραν βραδύτερη ανάκαμψη μετά την άρση του πρώτου lockdown.
  • Η μείωση της ζήτησης  στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού ήταν εμφανής, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να δυσκολεύονται επίσης

Ωστόσο, «τα νέα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αισιοδοξία μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με τον Όουεν, «καθώς οι εταιρείες είναι πιθανό να θέσουν πιο γερές βάσεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021». Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έδωσαν έγκριση για το εμβόλιο που παρασκευάζεται στην Κίνα και σύμφωνα με κλινικές δοκιμές είναι αποτελεσματικό κατά 86%.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Share This