Εμβόλια και πακέτο ανάκαμψης «ρίχνουν» τον χρυσό

Ο χρυσός υποχώρησε καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, εν μέσω των συνομιλιών που σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψής της αμερικανικής οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι δείκτες προσυνεδριακά στη Wall Street ξεκίνησαν την εβδομάδα θετικά, μετά τις πρώτες παραδόσεις του εμβολίου των Pfizer – BioNTech στις Η.Π.Α. από το πρωί της Δευτέρας. Στο μεταξύ,αναμένεται τη Δευτέρα η παρουσίαση του νομοσχεδίου ύψους 908 δισ. δολαρίων, χωρίς υπάρχει, βέβαια, καμία εγγύηση ότι το Κογκρέσο θα το εγκρίνει.

Ο χρυσός οδεύει προς τις πρώτες απώλειες τριμήνου από το 2018, καθώς η πρόοδος στα εμβόλια και οι προσδοκίες ανάκαμψης επηρεάζουν τη ζήτηση για το θεωρούμενο επενδυτικό καταφύγιο, την ώρα που οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν τις οικονομίες. Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν στην ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), αναμένοντας τις νέες οδηγίες για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζονται μετά το πέρας της  προθεσμία της Κυριακής, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιαν συμφώνησαν να κάνουν ένα «ακόμα βήμα», ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως οι δύο πλευρές οδεύουν προς μια συμφωνία – μία δύσκολη διαδικασία καθώς τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με τη Ρόντα Ό Κόνελ, επικεφαλής της ανάλυσης αγοράς στο StoneX Group «το ότι δεν γνωρίζουμε εάν ή σε ποιο βαθμό οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΕΕ θα είναι σε θέση να διαθέσουν δημοσιονομικά κίνητρα προκαλεί πτωτικές τάσεις στο ευρώ και τον χρυσό».

Ο δείκτης Spot Bloomberg Dollar υποχώρησε 0,5%, ενώ ο spot χρυσός υποχώρησε 0,7% στα 1.826,38 δολ. Το πολύτιμο μέταλλο παραμένει 20% υψηλότερο φέτος μετά το ρεκόρ του Αύγουστο. Το ασήμι σημείωσε πτώση 0,6%, ενώ η πλατίνα αυξήθηκε και το παλλάδιο διατήρησε τις τιμές του.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.