Γιατί το 2020 ήταν χρονιά – σταθμός για την επιστημονική πρόοδο σε παγκόσμια κλίμακα

28.12.20 | 11:04

Του Tyler Cowen

Για προφανείς λόγους, το 2020 δεν θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια καλή χρονιά. Ταυτόχρονα, έφερε μαζί του περισσότερη επιστημονική πρόοδο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην πρόσφατη μνήμη – και οι εξελίξεις αυτές θα διαρκέσουν πολύ μετά την εξαφάνιση της Covid-19 ως μείζονος απειλής για την ανθρωπότητα.

Δύο από τα πιο προφανή και απτά σημάδια προόδου είναι τα εμβόλια mRNA που διανέμονται τώρα σε όλη την αμερικανική ήπειρο και, ευρύτερα, σε όλο τον κόσμο. Τα συγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας και μπορούν να παραχθούν ταχύτερα από τα συμβατικά.

Η επανάσταση του mRNA
Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχουμε μια σχετικά αισιόδοξη προοπτική για το 2021. Η τεχνολογία mRNA μπορεί επίσης να έχει ευρύτερες δυνατότητες, για παράδειγμα στο να βοηθά στην επιδιόρθωση προβληματικών καρδιών.

Άλλες πρόοδοι στις βιοεπιστήμες μπορεί να αποδειχθούν όχι λιγότερο εκπληκτικές. Ένα πολλά υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο κατά της ελονοσίας, ίσως του μεγαλύτερου “δολοφόνου” στην ανθρώπινη ιστορία, βρίσκεται στα τελικά στάδια κλινικών δοκιμών.

Η πρόοδος στην τεχνολογία εμβολίων δημιούργησε την πραγματική πιθανότητα ενός γενικού, παγκόσμιας κάλυψης εμβολίου κατά της γρίπης και οι εργασίες συνεχίζονται σε αυτό το μέτωπο. Νέες τεχνικές CRISPR εμφανίζονται να φθάνουν στα πρόθυρα της εξουδετέρωσης της αναιμίας δρεπανοκυττάρων και άλλες μέθοδοι CRISPR επέτρεψαν στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα νέο διαγνωστικό τεστ βασισμένο σε smartphone που θα ανιχνεύει ιούς και θα προσφέρει διαγνώσεις εντός μισής ώρας.

Η τεχνητή νοημοσύνη πλησιάζει… ανθρώπινα επίπεδα
Ήταν μια καλή χρονιά και για την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία GPT-3 επιτρέπει τη δημιουργία εξαιρετικά κοντινής στην ανθρώπινη μορφή γραφής, με μεγάλο βάθος και πολυπλοκότητα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία αυτοματοποιημένων οντοτήτων που θα μπορούν να αντιδρούν με πολύ “ανθρώπινους” τρόπους.

Το DeepMind, εν τω μεταξύ, έχει χρησιμοποιήσει υπολογιστικές τεχνικές για να σημειώσει σημαντικές προόδους στην αναδίπλωση πρωτεϊνών. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη στη βιολογία που μπορεί να οδηγήσει στην ευκολότερη ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών προϊόντων.

Cloud και υπολογιστική βιολογία
Μια γενική προϋπόθεση πίσω από πολλές από αυτές τις εξελίξεις είναι η αποκεντρωμένη πρόσβαση σε τεράστια υπολογιστική ισχύ, συνήθως μέσω cloud computing. Η Κίνα φαίνεται να προχωρά με μια μέθοδο φωτονίων προς το κβαντικό computing, μια εξέλιξη που είναι δύσκολο να επαληθευτεί, ωστόσο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική.

Η υπολογιστική βιολογία, πιο ειδικά, ακμάζει. Το εμβόλιο mRNA της Moderna σχεδιάστηκε μέσα σε δύο ημέρες και χωρίς πρόσβαση στην ίδια την Covid-19, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που δεν θα ήταν εφικτό λίγο καιρό νωρίτερα. Αυτό πιθανώς προαναγγέλλει την άφιξη πολλών άλλων μελλοντικών ανακαλύψεων από την υπολογιστική βιολογία.

Η ίδια η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα εξαπλωθεί. Η Starlink, για παράδειγμα, έχει ένα εύλογο σχέδιο για την παροχή δορυφορικών συνδέσεων Διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μεταφορές και πράσινη ενέργεια
Ήταν επίσης μια καλή χρονιά για την πρόοδο στο πεδίο των μεταφορών.

Η πρόοδος όσον αφορά τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό φαίνεται να έχει “κολλήσει”, ωστόσο η Walmart θα τα χρησιμοποιεί σε ορισμένες παραδόσεις μέσω φορτηγών το 2021. Η Boom, μια start-up που αποπειράται να αναπτύξει μια εφικτή και προσιτή υπερηχητική πτήση, έχει τώρα αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ έχει αναγγείλει σημαντικές εξελίξεις προόδου μέσα στο επόμενο έτος.

Η SpaceX πέτυχε σχεδόν κάθε στόχο εκτόξευσης και πυραυλικής δοκιμής που είχε ανακοινώσει για την χρονιά που τελειώνει. Η Toyota και άλλες εταιρείες ανακοίνωσαν σημαντική πρόοδο όσον αφορά στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και τα σχετικά προϊόντα αναμένεται να κάνουν “ντεμπούτο” μέσα στο 2021.

Όλα αυτά θα αποδειχθούν εξαιρετικά επωφελή για το περιβάλλον, όπως και η πρόοδος στο κομμάτι της ηλιακής ενέργειας, η οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες αποδεικνύεται τόσο φθηνή όσο οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση. Η Κίνα εγκαινιάζει έναν νέο και πολλά υποσχόμενο αντιδραστήρα σύντηξης. Παρά την απουσία μιας συνεκτικής εθνικής ενεργειακής πολιτικής στις ΗΠΑ, η έννοια του κατά βάση πράσινου ενεργειακού μέλλοντος δεν μοιάζει πλέον ουτοπική.

Σε προηγούμενες εποχές, οι εξελίξεις στην ενέργεια και τις μεταφορές έχουν συνήθως φέρει μαζί τους περαιτέρω τεχνολογικές εξελίξεις, επιτρέποντας στους ανθρώπους να κατακτήσουν και να αναμορφώσουν το φυσικό τους περιβάλλον με νέους και απροσδόκητους τρόπους. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η γενική αυτή τάση θα συνεχιστεί.

Η εργασία από απόσταση αλλάζει τον κόσμο
Τέλος, ενώ δεν ανταποκρίνεται αρκετά στον ορισμό της επιστημονικής προόδου, η ανάδυση και γενίκευση της εργασίας από απόσταση είναι μια πραγματική πρόοδος. Θα πραγματοποιηθούν πολλές ακόμη συναντήσεις Zoom και πολλά από τα παραδοσιακά επαγγελματικά ταξίδια δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Πολλοί μπορεί να βλέπουν κάτι τέτοιο ως ταυτόχρονη ευλογία και κατάρα, ωστόσο θα βελτιώσει σημαντικά την παραγωγικότητα.

Θα είναι ευκολότερο να προσλαμβάνει κανείς αλλοδαπούς εργαζομένους, πιο εύκολο για τους εργαζόμενους στους κλάδους της τεχνολογίας ή των χρηματοοικονομικών να μετακομίζουν στο Μαϊάμι και πιο εύκολο να ζει κανείς στο Νιου Τζέρσεϋ και να μεταβαίνει στο Μανχάταν μόνο μία φορά την εβδομάδα. Οι πιο παραγωγικοί υπάλληλοι θα μπορούν να εργάζονται πιο εύκολα από το σπίτι.

Χωρίς αμφιβολία, ήταν μια τραγική χρονιά. Παράλληλα με τη θλίψη και την τραγωδία, σημειώθηκε αρκετά σημαντική πρόοδος. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να γιορτάσουμε κοιτώντας πίσω στο 2020.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG

 


Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στη Βουλγαρία

Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στη Βουλγαρία

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνικών συλλόγων και ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με καθηγητές και δασκάλους της ελληνικής γλώσσας. Νωρίτερα,...

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Νοέμβριο

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Τον Νοέμβριο του 2022 οι παίκτες κέρδισαν περισσότερα από 114 εκατομμύρια ευρώ. Την τελευταία εβδομάδα, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου 2022, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 29 εκατομμύρια...

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την Γενοκτονία των Ποντίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας (9.12.2022)

Το 2015 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θεσμοθέτησε την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και Πρόληψης του Εγκλήματος αυτού». Η σημασία της ημέρας αυτής παραμένει ισχυρή. Και, δυστυχώς, επίκαιρη. Ειδικά για την Ελληνική Πολιτεία, η ανάγκη...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This