Στο “κατώφλι” τρίτου lockdown η Βρετανία

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμετώπιση με μια ακόμη έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη Βρετανία, εξέλιξη που κάνει όλο και πιο αναπόφευκτο το ενδεχόμενο επιβολή τρίτου lockdown στη χώρα.

Η εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού απειλεί να “γονατίσει” τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ κινδυνεύει να “εκτροχιάσει” το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, την ώρα που ο Τζόνσον ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει την έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αντ’ αυτού, όμως, η κυβέρνηση του Τζόνσον φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μια νέα φάση της επιδημιολογικής κρίσης, με τα νέα κρούσματα κορονοϊού να ξεπερνούν τις 50.000 την ημέρα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας να έχουν εκτοξευτεί στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο.

Ο Τζόνσον, ο οποίος κατάφερε να αποχαιρετήσει το 2020 με την επιτυχία της σύναψης εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ για την μετά-Brexit έποχή, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η “εντεινόμενη επιδημία” σημαίνει ότι έρχονται αυστηρότεροι περιορισμοί.

“Εάν κοιτάξετε τους αριθμούς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα και θα τα ανακοινώσουμε σε εύθετο χρόνο”, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τον ιό υπό έλεγχο”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προϊδέασε για την έλευση νέων μέτρων κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι το προηγούμενο σύστημα των περιφερειακών περιορισμών “δεν είναι πλέον αρκετά ισχυρό” και προσθέτοντας ότι θα έλθουν “μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες”.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν εξανεμίσει την αισιοδοξία που επικρατούσε στην κυβέρνηση Τζόνσον στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε η διανομή εμβολίων στη χώρα. Η εικόνα άλλαξε δραματικά όταν εντοπίστηκε ένα ταχύτερα μεταδιδόμενο στέλεχος του κορονοϊού, που ανάγκασε τη χώρα να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού στο τέσσερα, που είναι το ανώτερο επίπεδο και προβλέπει το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος του 2020, περίπου το 75% του πληθυσμού της Αγγλίας υπόκειτο στα αυστηρότατα περιοριστικά μέτρα, με τα σχολεία ωστόσο να παραμένουν ανοιχτά, υποδηλώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, ο Τζόνσον εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός όσον αφορά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων, επισημαίνοντας ότι παρότι θεωρείται ασφαλές να ανοίξουν, “όλα τα μέτρα” είναι “υπό εξέταση” λόγω του ρόλου που διαδραματίζουν στη μετάδοση του κορονοϊού.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.