Τουρκία: Ο θηριώδης πληθωρισμός, ο κατήφορος της λίρας και η φτώχεια απειλούν τον Ερντογάν

Jan 5, 2021

Ο πληθωρισμός της γείτονος Τουρκίας ξεπέρασε ακόμη και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο στο 14,60% σε σχέση με το 14,03% τον Νοέμβριο, ανέφερε η TurkStat.  Η μεγαλύτερη άνοδος σε ετήσια βάση των τιμών, αφορά σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες στο 28,12%, και ακολουθούν οι τιμές μεταφορών κατά 21,2% και οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, στο 20,61%. Οι τιμές για είδη ένδυσης και υπόδησης μειώθηκαν 0,32%, και ήταν ο μόνος κλάδος που εμφάνισε πτώση.   Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,25% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το 2,30% τον Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τιμών αφορούσε σε οικιακό εξοπλισμό, όπου παρατηρήθηκε άνοδος 3,46%, και οι μεταφορές, με άνοδο 2,64%.

Οι τιμές αυτές ξεπερνούν τις προβλέψεις του Οκτωβρίου για 12,1%, ενώ είναι σχεδόν τριπλάσιες του ετήσιου πληθωρισμού του 5%. 

Η οικονομική κατάσταση χειροτέρευσε λόγω της ασθενούς τουρκικής λίρας και των επιτοκίων με αρνητικό πρόσημα. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Νατσί Ακμπάλ ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα λίγες ημέρες μετά την αναθεώρηση του Οκτωβρίου, υποσχόμενος μία απλή νομισματική πολιτική και υψηλά κόστη δανεισμού που θα μείωναν τον πληθωρισμό. Από τότε, έχει αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 675 μονάδες βάσης στο 17%, εξισορροπώντας την παραπαίουσα τουρκική λίρα.

Παρά την αλλαγή τακτικής, η αύξηση των τιμών δεν φαίνεται να μειώνεται σε μονοψήφιο αριθμό το 2021, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Garanti BBVA Securities, Νιχάν Ζίγια Ερντέμ. «Παρά την αύξηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας τον Δεκέμβριο, η αύξηση του πετρελαίου Μπρεντ σε μέσο όρο $50, συνέχισε να αυξάνει τις τιμές των καυσίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ολική αλλαγή του οικονομικού επιτελείου της Τουρκίας το Νοέμβριο, δημιούργησε ράλι της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου της τάξεως του 16%. Παρόλα αυτά, το νόμισμα υστερεί κατά 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πιέζοντας έτσι τους τούρκους παραγωγούς οι οποίοι βασίζονται σε εισαγωγή πρώτων υλών και ενέργειας.

Οι τιμές λιανικής στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκαν κατά 1,36% το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος πληθωρισμός λιανικής αυξήθηκε στο 14,4% από το 14,1% του Νοεμβρίου.

Η κατάρρευση της λίρας οφειλόταν κυρίως στα χαμηλά επιτόκια του προηγούμενου επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Πηγή Newmoney

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΥΔΑΠ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΕΥΔΑΠ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει ότι, λόγω έκτακτων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης, θα σημειωθεί πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή της παροχής του νερού στην ευρύτερη περιοχή του Πανοράματος Γαλατσίου. Διάρκεια: από ώρα 08:00 της Πέμπτης 1...

Λιανεμπόριο: Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που θα καθαρίσουν το μέλλον;

Λιανεμπόριο: Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που θα καθαρίσουν το μέλλον;

Ένα σύνολο δεξιοτήτων για το βιομηχανικό οικοσύστημα του λιανεμπορίου παρουσίασαν οι εργοδότες του τομέα του λιανεμπορίου και οι συνδικαλιστικές ενώσεις Eurocommerce και Uni Europa, με την υποστήριξη της Επιτροπής. Η συγκεκριμένη συζήτηση στοχεύει να προσφέρει στους...

Νέοι κανόνες από την Ε.Ε για την ασφάλεια των προϊόντων

Νέοι κανόνες από την Ε.Ε για την ασφάλεια των προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη για την προσωρινή πολιτική συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί των βασικών στοιχείων του κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Όλα αυτά έπειτα από υποβολή σχετικής...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Comments

Share This