Ο Τραμπ αμφισβητεί τα στοιχεία του CDC για πάνω από 350.000 θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ

Της Jemima McEnvoy

Την ώρα που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν ένα ακόμη “μαύρο” ορόσημο το πρωί της Κυριακής ελέω της πανδημίας του κορονοϊού -θρηνώντας περισσότερους από 350.000 θανάτους- ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που ανακοινώνεται είναι “υπερβολικός”, αμφισβητώντας τα στατιστικά δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τα CDC ότι χρησιμοποιούν “γελοίες μεθόδους επιβεβαίωσης (σ.μ. των κρουσμάτων και των θανάτων) σε σύγκριση με άλλες χώρες, πολλές εκ των οποίων ανακοινώνουν, εσκεμμένα, ανακριβή και πολύ χαμηλούς” αριθμούς όσον αφορά την πανδημίας, όπως υποστήριξε.

Ο Τραμπ, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι ο αριθμός των θανόντων από κορονοϊό στις ΗΠΑ περιλαμβάνει και θανάτους που δεν προκλήθηκαν από τον κορονοϊό, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία απόδειξη για κανέναν από τους ανωτέρω ισχυρισμούς του.

Τα CDC, πάντως, στον επίσημο ιστότοπό τους αναφέρουν ότι τα στατιστικά στοιχεία τους σχετικά με την πανδημία βασίζονται στα τελευταία δεδομένα που λαμβάνουν κάθε φορά για τους προσβληθέντες και τους θανόντες από τις αρχές πολιτειών, περιοχών και άλλων δικαιοδοσιών.

Επιπρόσθετα, τα CDC εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ είναι πιθανότατα υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνεται, γεγονός που αποδίδουν “είτε στο ότι δεν έχουν διαγνωστεί ως θετικοί στον κορονοϊό είτε γιατί αποδίδονται σε άλλες αιτίες που σχετίζονται όμως με την πανδημία”.

Ο επικεφαλής του συστήματος Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, Τζερόμ Άνταμς, απορρίπτει, πάντως, τους ισχυρισμούς του Τραμπ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “State of the Union” του CNN, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Από πλευράς δημόσιας υγείας, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω αυτούς τους αριθμούς”.

“Οι θάνατοι είναι πραγματικοί θάνατοι”, δήλωσε και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ Άνθονι Φάουτσι, μιλώντας στην εκπομπή “This Week” του ABC News. “Πηγαίνετε στα νοσοκομεία. Δείτε τι αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας… Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι ψέμα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραγικός απολογισμός των θανόντων στις ΗΠΑ αυξάνεται ραγδαία, με τον αριθμό τους το πρωί της Κυριακής να ξεπερνά τους 35.000, αφότου ανακοινώθηκαν επιπλέον 2.373 νεκροί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Εν τω μεταξύ, σχεδόν 124.000 άνθρωποι εισήχθησαν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ τον Σάββατο.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ κατέχουν τα θλιβερά πρωτεία σε όλο τον πλανήτη στον αριθμό των θανάτων από κορονοϊό, καθώς προηγούνται με μεγάλη διαφορά από την επόμενη κατά σειρά χώρα που είναι η Βραζιλία με 195.000 νεκρούς.

ΠΗΓΗ FORBES